RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Testare gratuită pentru hepatită în Pașcani, Târgu Frumos și localitățile învecinate. Lista cabinetelor medicale din județ

Testări gratuite pentru hepatită la Iași! Acestea sunt disponibile în peste 80 de cabinete de medici de familie, atât din Municipiul Iași, cât și în 66 de localități din județ

Ieșenii pot beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecției virale hepatice, cum ar fi hepatita B sau C. Testele gratuite sunt oferite prin proiectul LIVERO2-EST și sunt disponibile în peste 80 de cabinete ale medicilor de familie atât din Municipiul Iași, cât și în 66 de localități din județ. Procesul de testare este unul extrem de simplu, deoarce pentru efectuarea testării este nevoie de doar două picături de sânge, pacientul fiind înțepat în deget, fără să simtă vreo durere, doar o ușoară „pișcătură”.

Rezultatul este obținut în câteva minute, iar în funcție de acesta, pacientul poate pleca liniștit acasă dacă este negativ.

”Dacă rezultatul testului este pozitiv, pacienții sunt redirecționați la un consult de specialitate la Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Județean Clinic de Urgență «Sf. Spiridon» din Iași. La finalul lunii ianuarie 2022, în cadrul proiectului LIVERO2-EST s-au testat 31.202 persoane. S-au depistat 554 pozitivi pentru Hepatita B și 414 pozitivi pentru Hepatita C. Această campanie va continua până în anul 2023 în mai multe orașe din țară și localități din județul Iași”, au precizat reprezentanții proiectului.

  

Prevenirea este cel mai bun tratament pentru orice afecțiune și cancerul hepatocelular (CHC) nu este o excepție de la regulă, mai ales având în vedere mortalitatea ridicată. În 2016, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu alte autorități din domeniul sănătății, a lansat o campanie pentru extinderea recunoașterii și tratamentului VHB cu scopul de a elimina hepatita virală până în 2030.

”A fost conceput un pachet de intervenții de mare impact în urma unor studii de modelare a epidemiologiei hepatitei cu anticiparea beneficiilor conferite de igienizarea și chiar vaccinarea în masă împotriva VHB a nou-născuților. Strategii pentru a întrerupe transmiterea verticală a VHB prin vaccinare sunt în vigoare în aproape toate țările membre OMS, dar doar 39% dintre nou-născuți au primit vaccinul VHB la nivel global. Până în 2015, totuși, 84% dintre toți sugarii la nivel global au primit vaccinul (ținta OMS pentru 2020 a fost stabilită la 90%). În ultimii câțiva ani, dovezile acumulate au arătat că vaccinarea a contribuit în mod substanțial la micșorarea poverii VHB cu peste 30%”, au adăugat reprezentanții proiectului.

continuare pe bzi.ro

Related posts

Numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 crește la 1.007

Redacția

Arhiepiscopul Casian: Lăsaţi, fraţilor, interpretările! Știu mai bine medicii ce e vaccinul, n-am auzit medic să se vaccineze cu moarte

Redacția

Pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, îndopați cu antidepresive!

Redacția
Încarcă...