NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Taxa oficială către Biserică


Fără bani daţi preoţilor, cu sau fără chitanţă, la nunţi, înmormântări şi alte slujbe care ar trebui să fie gratuite. Un deputat propune ca enoriaşii să plătească anual o taxă, ce ar urma să fie stabilită de către Biserică, către parohia de care aparţin.

În schimb, n-ar mai urma să plătească nimic tot restul anului, indiferent de situaţia pentru care ar avea nevoie de ajutorul preoţilor. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu crede că preoţii îşi obligă enoriaşii să plătească şi spune că, în orice caz, legile Parlamentului nu se aplică activităţii interne a Bisericii.

Un preot din Dolj a fost acuzat la finalul anului trecut că nu a venit la înmormântarea unui bărbat până când nu a fost plătit. Un parlamentar susţine că a găsit soluţia pentru ca astfel de situaţii să fie evitate. Enoriaşii să plătească o taxă anuală către Biserică, iar apoi să nu mai dea niciun ban, indiferent de ce serviciu religios au nevoie în anul respectiv.

  

„M-am gândit că Biserica probabil că ar lua această taxă anuală de la mai mulţi cetăţeni în felul ăsta, iar enoriaşii – în cazul unui eveniment fericit sau nefericit – nu ar mai da bani”, a spus Dragoş Gunia, deputat PNL.

Advertisements

De cealaltă parte, reprezentaţii Bisericii n-au auzit că preoţii cer bani de la credincioşi. Contribuţiile enoriaşilor, cum le numeşte purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, nu sunt impuse – susţine el.

„În Biserica Ortodoxă Română nu există noţiunea de taxă sau contribuţie impusă. Există în unele parohii contribuţiile anuale, dar care sunt benevole, nu sunt impuse. Acelaşi lucru se poate spune şi despre contribuţiile benevole la slujbe religioase, botezuri şi cununii”, a spus Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

De exemplu, la o biserică din Craiova, cununia aşa-zis gratuită costă cam cât salariul minim pe economie. Puţin, spun tinerii căsătoriţi din Constanţa şi Iaşi, care susţin că au plătit şi dublu pentru a-şi uni destinele în faţa lui Dumnezeu. Vestea că ar putea scăpa de taxele către biserică a fost primită cu scepticism de către credincioşi.

Advertisements

sursa: digi24.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Marcel Ciolacu: România ar putea dona Ucrainei aeronavele MiG-21 LanceR. Avioanele sunt consemnate la sol din cauza problemelor

Redacția

Ciucă anunţă că Guvernul e pe ultima sută de metri cu aprobarea pachetului de legi pe securitate. Parlamentul va decide forma lor finală

Redacția

Topul celor mai bine plătiți fotbaliști din lume – Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, pe podium

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site