La birou, în mijloacele de transport, acasă… Poziția șezut face parte din viața de zi cu zi a majorității oamenilor. Însă, parțial din cauza disfuncției vasculare, sedentarismul prea îndelungat poate crește riscul unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.
În 1953, epidemiologul Jeremy Morris a constatat că șoferii de autobuz din Londra erau de două ori mai predispuși la boli coronariene decât conductorii de autobuz, relatează BBC.
Din punct de vedere demografic (vârstă, sex și venituri), cele două grupuri de lucrători erau identice, deci de ce exista o diferență atât de semnificativă?
Răspunsul lui Morris: conductorii de autobuz trebuiau să fie în picioare și să urce în mod regulat treptele autobuzelor cu două etaje din Londra pentru a vinde bilete pasagerilor, în timp ce șoferii rămâneau așezați pentru perioade lungi de timp. Studiul său de referință a pus bazele cercetării privind legăturile dintre activitatea fizică și sănătatea coronariană.
În timp ce șoferii de autobuze londoneze aparțin acum trecutului, rezultatele lui Morris sunt mai relevante ca niciodată. De la pandemia Covid-19, s-a produs o schimbare uriașă în favoarea lucrului de acasă, ceea ce probabil va crește timpul petrecut în șezut.