RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Sesizarea Curții de Justiție a UE pe tema Schengen, un demers riscant ANALIZĂ

Specialiștii și reprezentanții Puterii nu văd cu ochi buni sesizarea CJUE pe tema neprimirii României în Schengen, fiind de părere că o decizie ar putea veni după ani buni, iar relația cu Austria ar putea fi deteriorată.

Sesizarea CJUE s-ar putea să nu ajute situația României pentru aderarea la Schengen FOTO Shutterstoc

Sesizarea CJUE s-ar putea să nu ajute situația României pentru aderarea la Schengen FOTO Shutterstoc

Eurodeputatul PMP (familia PPE) Eugen Tomac a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cerând instanței să constate nelegalitatea deciziei prin care Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins, pe 8 decembrie 2022, aderarea României la spațiul Schengen. Mai precis, Tomac a depus „o acțiune în anulare”, în calitate de „reclamant neprivilegiat”, ca eurodeputat (reclamanții privilegiați fiind Comisia Europeană, Parlamentul European sau statele afectate de o decizie), invocând încălcarea mai multor articole din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene și Carta drepturilor fundamentale ale UE. Eurodeputatul susține că, din moment ce structurile Comisiei Europene au dat aviz pozitiv pentru că România respecta criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, așa cum cere legislația europeană, avizul Consiliului JAI trebuia să fie favorabil.

  

Austria poate continua blocajul

Demersul eurodeputatului e văzut drept ineficient de toți actorii politici și specialiștii consultați.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Marea dilemă Iranului: Cum să NU se amestece în războiul Israelului împotriva Hamas / Teheranul merge pe sârmă și are o singură prioritate absolută

Redacția

PNL, PSD şi UDMR încep negocierile pe programul de guvernare

Redacția

Burduja: România va avea de la 1 mai cel mai avansat sistem de identificare digitală

Redacția
Încarcă...