NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Şeful Statisticii judeţene: Unde sunt 223.900 de ieşeni apţi de muncă?

Ultimele date statistice dau populaţia stabilă a judeţului Iaşi, adică numărul celor care domiciliază aici, de 791.210 persoane.

Dintre acestea, resursele de muncă – respectiv cei apţi să presteze activităţi fizice sau intelectuale cu un anumit scop în cadrul economiei naţionale – sunt în număr de 518.600 de persoane. Populaţia ocupată civilă, categorie inclusă în resursele de muncă, însumează 282.700 de persoane. Este vorba de cele care au o ocupaţie aducătoare de venit, încadrate pe bază de contract sau în mod independent (pe cont propriu). Cu contract de muncă, de exemplu, erau la data prelucrării acestor date 174.100 de salariaţi. Categoria celor fără loc de muncă (şomerii) împreună cu populaţia ocupată reprezintă populaţia activă. La începutul anului trecut, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă avea înregistraţi aproximativ 12.000 de şomeri. Aşadar, populaţia activă era atunci de 294.700 de oameni.

Unde sunt ceilalţi 223.900 de ieşeni, adică diferenţa de 43 la sută din resursele de muncă? Este întrebarea şefului Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, care a prezentat aceste date la şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social. Cei 223.900 reprezintă „populaţia în pregătire profesională şi alte categorii de populaţie în vârstă de muncă neangajată şi care nici nu învaţă“, a explicat Ciprian Iftimoaei.

Ceilalţi participanţi la reuniunea de pe Prefectură au atras atenţia că sunt ieşeni care lucrează la societăţi cu sediul în alt judeţ sau chiar altă ţară, iar directorul de la Statistică a adăugat şi că structurile militare şi ale serviciilor au efectivul „la secret“. Cu tot cu actualizările datelor statistice (178.336 de salariaţi în mai 2019 şi o rată a şomajului de 2,8 la sută, faţă de 4,1 la sută la începutul anului trecut), tot rămân circa 100.000 de ieşeni cărora nici Statistica, nici angajatorii nu le dau de urmă. Şi nu este vorba de cei plecaţi „afară” pentru un timp îndelungat, în număr de aproximativ 160.000 de oameni.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Ești pasionat de citit? Înscrie-te la maratonul de lectură

Diana Marcu

20 iulie 2017, zi nelucrătoare la ApaVital. Se vor asigura servicii de permanență

Ema Roman

Protest la Piatra Neamț faţă de decizia instanţei privind pierderea Cheilor Bicazului către Harghita

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site