NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Schimbări în acordarea fondurilor europene: Tinerii fermieri vor obține finanțări mai mari

Delegaţie ministerială la Iaşi pentru prezentarea noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală. Pe baza noului plan ce urmează să fie aprobat de Uniunea Europeană, în perioada 2014 – 2020 vor putea fi accesate fonduri comunitare.

 

Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, ale cărui baze au fost puse de reprezentanţii Ministerului Agriculturii a fost discutat la Iaşi împreună cu şefii instituţiilor din domeniu și aduce o serie de noutăți. Una dintre categoriile de beneficiari favorizate de noul program este cea în care se încadrează tinerii care vor să devină fermieri.

„Cea mai importantă modificare priveşte plafonul acordat tinerilor care se instalează. Acum putem vorbi de o sumă de 50 sau 60 de mii de euro, faţă de 40 de mii de euro în acest moment. Vor mai fi câteva schimbări şi în ceea ce priveşte eligibilitatea, respectiv tinerii să locuiască în mediul rural. Până acum nu era obligatoriu,” a explicat Anghel Ficu, director adjunct al Oficiului Judeţean Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi. 

O altă schimbare propusă prin noul program este simplificarea procedurilor de solicitare de fonduri europene.

„Toată lumea își doreşte ca programul 2014 – 2020 să fie mult mai uşor de accesat şi conducerea Ministerului văd că a luat măsurile necesare ca să se deruleze mult mai uşor, să fie mai uşor pentru cei care accesează astfel de fonduri,” a adăugat Eugen Ţicău, director al Oficiului Judeţean Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi. 

Măsurile sunt gândite pe trei categorii principale, a spus Mihai Herciu, director general al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală: „O primă categorie este cea a investiţiilor, a doua pentru finanţările de mediu şi climă şi a treia categorie studiile transversale care să vină în sprijinul programelor.”

În perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Agriculturii se vor deplasa şi în alte judeţe.

„România este printre primele ţări care a trimis programul către Comisie pentru consultare. Suntem cred al treilea stat care a trimis un program naţional de dezvoltare iar celelalte state trimiţând doar nişte programe regionale,” a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La finalul caravanei când vor aduna toate conculziile angajaţii statului vor transmite Uniunii Europene modificările pe care vor să le aducă programului transmis iniţial.

sursa digi24.ro

Advertisements

Related posts

Două case de prăznuire, sfinţite de IPS Teofan la Stolniceni Prăjescu

Ema Roman

Studenţii ieşeni din anul întâi, obligați să plătească bilet întreg la CFR

Redacția

ANM: În următorii 30 de ani, ne așteaptă temperaturi de 50 de grade Celsius!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site