NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Sarbatoarea Sfantului Nicolae, cea a bucuriei de a darui

Toata aceasta perioada de pregatire pentru primirea Sarbatorii Nasterii Domnului, in care cea mai populara sarbatoare este cea a Sfantului Nicolae, este perceputa in mod deosebit ca perioada a bucuriei de-a darui, ca raspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu aratata in Hristos, dar si ca manifestare duhovniceasca a omului creat dupa chipul lui Dumnezeu-Daruitorul sau Milostivul.

 

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai crestinismului, este un personaj real din istoria Bisericii, devenit peste timp simbol al bunatatii sufletului, fiind numit „chip al blandetilor”, mai ales pentru ca a imbinat smerenia cu darnicia.

El a stiut sa arate dragoste fata de Dumnezeu, aparand cu sfintenie invatatura ortodoxa si aratand dragoste fata de aproapele, miluind o multime de oameni, ca de pilda pe tatal care avea trei fete sarace, pe corabierii aflati in tumultul marii involburate si pe locuitorii Mirelor Lichiei, carora le-a fost nu numai pastor sufletesc, ci si sprijinitor in vreme de foamete, prin chemarea miraculoasa a corabiei incarcata cu grane – simbol al Bisericii, ca tezaur al bunatatilor celor fagaduite.

 

Sfantul Nicolae este sarbatorit pe 6 decembrie si, pe langa cadourile pe care le aduce copiilor cuminti, are si o semnificatie religioasa. 

Obiceiul de a oferi nuiele copiilor neascultatori are legatura cu momentul in care Sfantul Nicolae, ajuns episcop de Myra, i-a dat o palma ereticului Arie pentru problemele care aveau loc in Biserica, iar de atunci a ramas aceasta traditie.

Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovita persoana neascultatoare trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Craciun, inseamna ca sfantul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfantul Nicolae este protectorul celor saraci, al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte.

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din lumea intreaga isi pun ghetele in asteptarea lui Mos Nicolae pentru a primi cadouri daca au fost cuminti sau nuieluse, daca in timpul anului nu prea au fost neascultatori.

In unele zone, in ziua de Sfantul Nicolae se aduc in casa crengute de pomi fructiferi care se pastreaza in apa pana de Anul Nou. Daca vor inflori pana atunci, inseamna ca anul care vine va fi unul bogat plin de roade si satisfactii.

La sate, in ziua de Sfantul Nicoale, feciorii se organizeaza in cepe si isi aleg gazda in casa careia vor face repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou.

sursa ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Troiţă nouă în Parohia Poeniţa

Redacția

Sărbătoarea Sfântului Andrei

Redacția

Biserica cu hramului Sfinților Apostoli Petru și Pavel va fi sfințită pe 30 iunie

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site