Crestinii de pretutindeni il sarbatoresc maine pe Sf. Ierarh Nicolae. Sarbatoarea este si prima din aceasta luna, cea care prevesteste Nasterea Domnului, de pe 25 decembrie. De altfel, maine, aproximativ un milion de romani isi aniverseazaonomastica. Toti cei pe care ii cheama Nicolae, Nicoleta sau Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Niculina si Nicola vor fi sarbatoriti in decursul acestei zile.
Despre Sf. Nicolae se stie ca a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian, in perioada 284-305. Sfantul s-a nascut in Orientul Mijlociu, la 350 de mile nord de Bethlehem. Nicolae a stralucit in viata pustniceasca, ajungand ulterior arhiereu. Credinta in Dumnezeu a starnit nemultumirile mai marilor vremii, care l-au prins si incarcerat pe sfant.
Nicolae a fost eliberat de imparatul Constantin, de atunci el savarsind numeroase minuni pretutindeni. Sfantul a trecut la cele vesnice la adanci batraneti, insa, dupa cum arata scrierile vremii, nici atunci nu a uitat de cei aflati pe Pamant. Din luna mai a anului 1087, moastele Sf. Nicolae au fost depuse la Bari, in sudul Italiei. Moastele au fost luate din Mira, ca sa nu cada in mainile musulmanilor. Si astazi, milioane de crestini de pretutindeni vin si se inchina la moastele Sf. Nicolae, pentru a cauta alinare si a cere ajutorul sfantului. Ziua Sf. Nicolae este strans legata de Mos Nicolae, cel care vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri in ghetele lasate langa soba, sau sub perna.
Traditia s-a perpetuat in intreaga Europa, Sf. Nicolae ajungand sa fie inlocuit cu Mos Craciun, dupa ce mai multe tari, in perioada reformata, au renuntat la a tine sarbatoarea. In Romania, sarbatoarea este considerata a fi una extrem de importanta, de ea bucurandu-se indeosebi copii, care primesc cadouri peste cadouri. La doar o saptamana de la Santandrei, ziua de astazi a insemnat de-a lungul timpului zeci de motive rituale. Strigoii care bantuie de Santandrei isi pierd din putere, pentru ca lumea este salvata de Sannicoara, personaj mitologic imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre apus.
Sursa www.bzi.ro