RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Șapte afro-americani au fost grațiați la 70 de ani de la executare pentru viol

Guvernatorul democrat din Virginia a acordat marți o iertare postumă pentru șapte afro-americani executați în 1951 pentru violul unei femei albe, după o anchetă și procese considerate injuste și rasiste, potrivit AFP.

Ralph Northam și-a anunțat decizia după întâlnirea cu descendenții bărbaților supranumiți „cei șapte Martinsville”. Grațierile „nu se referă la problema vinovăției lor”, ci „recunosc că nu au avut dreptul la o justiție imparțială”, potrivit unei declarații.

Culoarea lor „a jucat un rol incontestabil în identificarea lor, în anchetă și în condamnarea lor” la pedeapsa cu moartea, în special pentru că au fost judecați de jurii complet albe, adaugă decretul său.

“Chiar dacă nu putem schimba trecutul, sper că această măsură va aduce o oarecare pace”, a comentat guvernatorul, un susținător al reformelor sistemului penal care, de la preluarea mandatului în 2018, a acordat un număr record de 604 grațieri.

  

Cazul din Martinsville, sudul Virginiei, datează din ianuarie 1949. O femeie albă de 32 de ani a raportat că a fost violată de un grup de bărbați negri, iar poliția a făcut rapid șapte arestări și a obținut o mărturisire semnată.

Dar cei șapte bărbați, intervievați fără avocat, dăduseră versiuni diferite ale scenei și mai mulți erau analfabeți și nu puteau să-și citească mărturisirile.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Doi austrieci daţi dispăruţi în inundaţiile din Grecia, confirmaţi decedați în urma testelor ADN

Redacția

Ciolacu, despre supraimpozitarea pensiilor speciale: A rămas discuţia în continuare în Coaliţie. Începem să ne punem de acord

Redacția

VIDEO Ultimul tur de la Abu Dhabi – Max Verstappen îl învinge dramatic pe Lewis Hamilton și devine campion al Formulei 1

Redacția
Încarcă...