RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

S-au decis președinții secțiilor de votare pentru referendumul din 6-7 octombrie.Polițiștii vor păzi secțiile de votare timp de 24 de ore (DOC)

Biroul Electoral Județean Iași a publicat lista președinților secțiilor de votare pentru referendumul din 6-7 octombrie, arondate municipiului Pașcani. Vor fi 27 de președinți care vor răspunde de corectitudinea votului în cele 20 de secții de votare ce vor fi deschise în oraș și cele 7 din suburbii.

 

  

Ca și în anii trecuții, majoritatea președinților sunt funcționari publici sau juriști din municipiu, membrii de partid fiind incompatibili cu această funcție. Aceștia vor fi pontați 4 zile, prima fiind cea de vineri, când se va organiza secția de votare, a doua și a treia fiind destinate procesului electoral, iar cea de-a patra pentru depunerea documentelor rezultate în urma votării la Biroul Electoral Județean Iași. Pentru acest efort vor fi plătiți cu 1000 de lei, bani din care statul va reține impozitul pe venit.

Menționăm că în țară mai multe sute de președinți de secții de votare au anunțat că renunță la această funcție invocând motive personale sau remunerația prea mică, în opinia lor.

La data de 02.10.2018, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Iași a emis dispoziția privind asigurarea serviciului polițienesc pentru paza și protecția secțiilor de votare în cadrul referendumului național pentru revizuirea Constituției României.

 Astfel, acest serviciu se va asigura în două schimburi, cu respectarea dispozițiilor legale și procedurale în vigoare. Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii din paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

 În acest context, trebuie precizat că 434 de polițiști vor asigura paza și protecția la 247 de secții de votare, dintre cele 736 ce se vor constitui pe raza județului Iași, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I. – Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

 Peste 260 de poliţişti, se vor afla în stradă, în perioada 06-07 octombrie, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

 Totodată, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în zilele referendumului, vor acţiona, conform competenţelor, 46 de poliţişti, constituiţi în echipe operative. Cei 93 de șefi ai posturilor de poliție comunale din județul Iași vor desfășura activități în zona de competență, asigurând serviciile polițienești pentru deservirea populației.

 A fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 15 poliţişti, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă o va impune.

 Obiectivele urmărite de oamenii legii în cadrul acestor misiuni sunt paza secţiilor de votare, menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prevenirea unor evenimente negative precum şi aplicarea cu fermitate, corectitudine şi echidistanţă a prevederilor legale atunci când se constată încălcări ale legii.

 Reamintim că, în conformitate cu art. 44, alin. 1 din Legea nr. 360/2002 modificată, privind statutul polițistului, serviciul polițienesc are caracter permanent și obligatoriu.

 

 

 Vezi aici lista președinților de secții de votare din Pașcani.

Related posts

Eurostat: Gospodăriile din România sunt cele mai aglomerate din UE

Redacția

Sesiuni lunare științifice la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani

Oana Cordoneanu

Medic oftalmolog la Spitalul Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...