RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Românii au cheltuit peste jumătate de miliard de euro pe produse electro-IT

Pe lista de cumpărături au fost mai ales smartphone-urile cu diagonale mari, între 5 şi 5,6 inchi, dar şi electrocasnicele mari şi electronicele.

 

  

Au, n-au bani, românii cumpără mai ales telefoane inteligente, televizoare, sisteme audio deştepte sau electrocasnice, pe care au cheluit 529 milioane de euro în al doilea trimestru al acestui an, potrivit studiului de piaţă GfK Temax. Pe lista de cumpărături au fost mai ales smartphone-urile cu diagonale mari, între 5 şi 5,6 inchi, dar şi electrocasnicele mari şi electronicele. Şi dacă ai un astfel de telefon în buzunar ce rost mai are să-ţi cumperi alt aparat foto? Aşa că vânzările de camere compacte au continuat să scadă în aceeaşi perioadă. Piaţa foto a înregistrat o valoare de 5 milioane de euro, cu o scădere de 18% faţă de primul trimestru din 2016. Cu vânzări totale de 176 de milioane de euro, în al doilea trimestru al acestui an, telecomunicaţiile rămân cel mai mare sector de pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată şi asta datorită vânzărilor de smartphone-uri, care sunt dotate şi cu camere foto performante. Şi accesoriile pentru telefoane mobile, în mod specific căştile, au raportat o creştere a vânzărilor de aproape 28% comparativ cu primele trei luni din 2016.

Telefoanele mobile şi phablet-urile au scăzut. De asemenea, piaţa de electronice a însumat 87 de milioane de euro în perioada menţiontă, în reştere de peste 30% faţă de acelaşi trimestru al lui 2015. Cea mai mare categorie a sectorului – televizoarele cu ecran plat – a crescut cu aproape 34%, înregistrând vânzări de 76 de milioane de euro. Boxele portabile au avut o performanţă bună, în timp ce DVD playerele şi sistemele de navigaţie au continuat să scadă. Dar românii ţin şi la confortul casei – vânzările de electrocasnice mari, în special cele incorporabile au avut o creştere de 31% în al doilea trimestru al 2016, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la o valoare de 125 milioane de euro. Toate categoriile au înregistrat rate de creştere de două cifre, însă cele mai mari au fost pentru frigidere. La capitolul electrocasnice mici, cel mai bine vândute au fost aspiratoarele fără sac şi cele verticale, de mână, tip robot, da şi cele cu spălare. Aparatele de epilat, dar şi cele de îngrijire a părului au avut cele mai mari creşteri din cadrul sectorului.

Vânzările de electrocasnice mici au însumat 36 de milioane de euro, în creştere cu 23% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Piaţa a crescut şi în ceea ce priveşte imprimantele, multifuncţionalele şi consumabilele. Au crescut atât vânzările de tonere, cât şi cele de cartuşe cu cerneală, mai arată datele GfK Temax. În schimb, cererea pentru tablete şi laptopuri a continuat să scadă. După un sfârşit de an cu o performanţă bună, atât desktop-urile cât şi calculatoare portabile au pierdut teren. În schimb, s-au vândut mai bine camerele web, mouse-urile şi tastaturile. Piaţa IT a scăzut în cel de-al doilea trimestru al anului cu aproape 14%, până la 85 de milioane de euro. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro 

Related posts

Ce trebuie să știe milioanele de pensionari care își vor primi pensia pe card în 2019

Redacția

Pensiile cresc cu 15% de la 1 septembrie. Punctul ajunge la 1.265 de lei

Redacția

Economia României creşte mai repede decât economia Chinei

Redacția
Încarcă...