NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Romania a ajuns sa exporte nisip arabilor. Cat incaseaza insa statul din afacerea ce aduce „Valea Regilor” pe malul Argesului


Romania exporta nisip in desert. Statisticile oficiale arata ca din tara noastra sute de mii de tone de nisip pleaca anual spre state precum cele din peninsula Arabiei, dar si in Siria, Libia ori Afganistan.

  

 

Asta pentru ca nisipul romanesc este foarte bun pentru constructii, in timp ce nisipul din desert nu are calitatile necesare. Asa se face ca materia prima de la noi a ajuns in megaconstructii ca Insulele Palmier ori cladirile futuriste din Emirate.

Una dintre cele mai mari zone din care se exploateaza nisip in Romania este albia raului Arges.”Valea Argesului ar putea fi supranumita Valea regilor. Regii nisipului pentru ca sunt numai putin de 30 de astfel de exploatari pe o distanta de 30 de kilometri. De aici, din cariera, nisipul este dus in balastiera si prelucrat”, transmite Mihai Peticila, reporter ProTV.

Zilnic, camioanele cara neincetat zeci de mii de tone. Cele mai multe pentru pentru piata locala, unde e folosit fie ca materie prima pentru ciment si adezivi, fie e amestecat cu ciment si turnat ca beton. Mai putin de un sfert din productie pleaca insa la export.

In ultimii 2 ani peste 3 milioane de tone de nisip au luat drumul strainatatii. Nisipul romanesc a ajuns in mai toata Europa, si, in mod curios, chiar si in … desert. Nigeria, Gabon, Libia, Emiratele Arabe, Afganistan, Turkmenistan sunt doar cateva exemple de state care importa aceasta resursa de la noi.

Citește articolul integral pe StirileProTV.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Sfântul care-i apără pe oamenii înşelaţi în viaţă. Ce rugăciune trebuie adresată Mucenicului Mina pentru prinderea tâlharilor şi a şarlatanilor

Redacția

Doar 10% din fructele şi legumele importate sunt controlate

Redacția

Bar Gemenii angajează

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site