NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Rețeaua de gaz din Gâștești ar putea fi pusă în funcțiune în luna februarie

Locuitorii cartierului Gâștești, care s-au racordat la rețeaua de gaz construită de Primăria Municipiului Pașcani în vara anului 2020, ar putea să beneficieze de gaz metan, în luna februarie. Anunțul a fost făcut de Sorin Năcuță, deputat din partea PNL.

Acesta a explicat situația într-o emisiune difuzată de Actualitatea TV, vineri seara. Sorin Năcuță a preconizat că pe parcursul lunii februarie noua rețea de gaz natural va fi funcțională.

„În perioada cât s-a modificat legislația, executantul lucrărilor a făcut și unele dintre aceste branșamente și cetățenii le-au plătit . V-am spus s-a pus căruța înaintea boilor, cum se spune popular, pentru că întâi trebuia recepționată lucrarea de investiție a UAT Pașcani, ceea ce nu s-a făcut. Acum operatorul dorește să recepționeze aceste branșamente, adică nu are nimic împotrivă, doar că legal nu le mai poate achita. Asta este o veste mai puțin plăcută pentru cei care și-au făcut deja branșamentele și le-au plătit. Pentru ceilalți, operatorul are obligația să le facă gratuit.  Și probabil că în cursul lunii februarie, rețeaua de distribuție realizată la Gâștești va fi pusă în funcțiune. Astfel încât, cei care au branșamente făcute, vor beneficia de gaz,” a anunțat Sorin Năcuță, deputat PNL.

S-a ajuns la această situație, după ce fostul primar Dumitru Pantazi a demarat execuția acestei rețele de gaz, fără a avea acordul Delgaz Grid. Legislația în vigoare prevede că operatorii sistemelor de distribuție sunt obligați să suporte costul lucrărilor de extindere și a branșamentelor la consumatorii finali. Doar că acești operatori au libertatea să analizeze dacă aceste extinderi sunt justificate economic și le pot face doar dacă au și banii necesari pentru investiții.

  

Guvernul a intervenit pe finalul anului trecut și a decis că acolo unde primăriile au resurse și doresc extinderea rețelelor de gaz pe banii lor o pot face.

Subiectul rețelei de gaz natural din Gâștești a fost subiect de contre politice între fostul primar Dumitru Pantazi și actualul primar Marius Pintilie. Primul l-a acuzat pe cel de-al doilea că nu a dorit să rezolve problema, iar Pintilie i-a răspuns lui Pantazi că a încălcat legea.

Am avut un contract de 1.800.000 sau 2.200.000 de lei. S-a început la Gâștești extinderea rețelei de gaze naturale, s-a implementat 1.300.000 de lei, iar oamenii nu au după un an și jumătate gaze în locuințe. Tot timpul se dă vina că administrația Pantazi nu a semnat contractul tripartid cu Eon Gaz. Dar eu am predat mandatul, nu mai aveam eu atribuții de a semna contractul tripartid și de a continua aceste investiții. Iar dacă era Pantazi astăzi oamenii aveau gaze naturale în Gâștești, Lunca și Blăgești care așteaptă de ani de zile gaze naturale. Și cu acest proiect se finaliza practic extinderea de gaze naturale în Municipiul Pașcani. Deci imediat, exista euforia câștigării alegerilor, dacă în acel moment se ducea, se insista la Eon Gaz se încheia contractul tripartid și dacă se dorea efectiv să se ducă la îndeplinire acea investiție se găseau soluții. Pentru că și noi am avut greutăți cu Eon Gazul. Nu e simplu cu Eon Gazul să derulezi un proiect. Nu a existat această dorință, voință. Eu dădeam telefoane de 5 ori pe zi la Eon Gaz la Târgu Mureș când am implementat proiectul la școli, de branșare. Nu a fost o treabă simplă. De 5 ori vorbeam cu directorul de investiții, cu directorul economic, cu directorul de la Eon Gaz Târgu Mureș. Am depășit Iașul, am ajuns la Târgu Mureș, la directorii generali de acolo. Dar nu s-a dorit. Actuala administrație nu a dorit să rezolve problema,” a acuzat fostul primar.

Replica lui Pintilie a venit la câteva zile distanță și l-a indicat pe Pantazi drept vinovat de situația de la Gâștești.

„Probabil că domnul Pantazi în ultimul an de zile a avut alte preocupări. Eu pe subiectul ăsta cu gazul de la Gâștești dacă m-ar chema Dumitru Pantazi aș tăcea, aș încerca orice lucru ca să evit subiectul. Domnul Pantazi a dat drumul la niște lucrări de gaz la Gâștești, presat de campania electorală fără să aibă documentațiile toate semnate și puse la punct, încălcând legislația. Ghinionul este că, nu din cauza lui Pintilie, ci din cauza că legislația s-a schimbat pe 14.10.2020. El a dat drumul la lucrări înainte, iar când a vrut să-și facă din urmă actele, legislația nu-i permitea. Iar eu nu că am sunat la directorul de la DelGaz Grid România, cum a sunat el. Eu m-am întâlnit cu directorul DelGaz Grid și cu toată conducerea în sediul ANRE București, cu vicepreședintele ANRE, cu deputați de față și cu secretari de stat. Și el spune că nu m-am implicat? Dar dacă Dumitru Pantazi nu este prezent în viața reală din ultimul an de zile,” a declarat Marius Pintilie, primarul Muncipiului Pașcani.

Advertisements

Related posts

Vor fi amplasate containere pentru depozitarea sticlei! Primăria continuă să monitorizeze procesul de colectare

Marius Parteni

Sfaturi de la Primărie pentru Asociațiile de Proprietari. Întreținerea imobilului cade în sarcina posesorului

Teona Gherasim

Şedinţă extraordinară pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino

Ema Roman
Încarcă...