NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Reportaj în lumea tăcerii. „În ultima clasă de liceu, copiii surzi încă socotesc pe degete, dar li se cere să dea Bac-ul. Este inuman!“

“Copiem ce scrie pe tablă, dar nu înţelegem nimic”. Asta spun elevii cu deficienţe de auz când sunt întrebaţi cum se descurcă la şcoală. Inclusiv profesorii recunosc haosul din sistemul românesc de învăţământ. “Cum pot eu să învăţ un copil surd ce înseamnă accentul unui cuvânt? Cum pot să-l determin să scrie corect, când în limbajul semnelor nu există cuvinte de legătură şi toate verbele sunt la infinitiv?”.

  

Nu au auzit niciodată un cântec, dar pot dansa. Nu li s-a citit niciodată o poveste dintr-o carte, dar ştiu că există o lume a basmelor. Nu ştiu cum foşnesc frunzele, dar pot desena şi picta lucrări minunate. Plâng, râd, au probleme, au speranţe. Este vorba despre copiii surzi, care vorbesc prin semne şi merg la şcoli speciale. Elevii surzi din România sunt obligaţi de sistem să ţină pasul cu ceilalţi elevi. Cel mai greu pentru ei este la liceu. “Noi în şcoala gimnazială învăţăm foarte puţin pentru că nu există cadre didactice care să ne îndrume. Când ajungem la liceu, ne trezim într-o altă lume. Ne trezim într-o etapă în care trebuie să acumulăm mult prea multă informaţie”, povesteşte Laura Marinescu, fostă elevă a Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova.   Laura a terminat liceul în 2016, dar nu a putut lua şi bacalaureatul. “Mi-a fost foarte greu, am reuşit să trec la română şi biologie, dar la matematică mi-a fost imposibil. Acum mă meditez pentru că nu vreau să renunţ, pentru că îmi doresc să fac ceva în viaţă. Eu sunt mai norocoasă. Sunt hipoacuzică şi am reuşit să aud cu ajutorul aparatelor. Nu toţi cei cu deficienţe, însă, suportă aceste aparate”, a explicat fosta elevă.   “Cei care conduc ţara, trebuie să ne audă: avem nevoie de interpreţi specializaţi”   Tânăra spune că la şcoală nu toţi profesorii ştiu să comunice cu elevii surzi. “De foarte multe ori, pe mine mă puneau profesorii să trec în faţa clasei şi să transmit prin semne colegilor lecţia care se preda. Era foarte greu pentru că eu doar transmiteam informaţia, dar nu ştiam s-o şi explic. Cei care conduc ţara trebuie să ne audă: avem nevoie de interpreţi specializaţi. În România, interpreţii iau diploma de interpret în trei luni. E imposibil să poată vorbi cu noi. Credeţi-mă, cei mai mulţi dintre ei ştiu mama, tata… şi alte câteva cuvinte. Eu vreau să iau Bac-ul, vreau să dau la o facultate. Visez să fiu un bun interpret, să-i pot ajuta pe ceilalţi copii. Cu ce mă ajută pe mine statul român?”, spune Laura Marinescu.

continuare pe www.adevarul.ro

Advertisements

Related posts

Lider de sindicat pășcănean, din învățământ: ”În opinia mea, cred că este sub semnul întrebării, întreg anul școlar. Există o temere majoră, atât în rândul părinților, cât și a cadrelor didactice”

Oana Cordoneanu

Manifestare religioasă ”Lumina Învierii Domnului” la Protopopiatul Pașcani

Răzvan Grecu

Protectia Consumatorului verifica laptele si cornul din scoli

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site