NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Reguli noi la început de an şcolar

Directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au luat parte în cursul zilei de ieri, 9 septembrie, la o şedinţă de lucru organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), la Colegiul „C. Negruzzi”.

Pe ordinea de zi au fost punctate aspectele organizatorice, strategiile şi direcţiile de acţiune recomandate pentru începutul de nou an şcolar. De asemenea, alături de laudele pentru rezultatele examenelor naţionale ce au fost înregistrate la nivelul şcolilor, au fost şi câteva semnale de alarmă în privinţa acestora.

„Ar trebui să ne gândim la şcolile care au avut promovabilitate 100%, dar unde a fost un singur elev care a susţinut evaluarea!”, a punctat noul inspector general adjunct, Claudia Tănase. Pe de altă parte, a fost atrasă atenţia asupra importanţei primirii autorizaţiilor sanitare pentru toate clădirile anexe şcolii, nu doar pentru cea în care sunt sălile de clasă, precum şi existenţei unui responsabil de programul „Cornul şi laptele” – „să nu fie femeie de serviciu, ci o persoană, de preferat din personalul didactic auxiliar”, după cum au precizat reprezentanţii ISJ. Recomandările şefei ISJ, Camelia Gavrilă, au vizat şi aspectele morale ce ţin de fondul clasei, impunerea materialelor alternative ori bateriilor de teste de către dascăli, precum şi de implicare acestora în campaniile electorale.

Fondul clasei fără exagerări!

Deja bine-cunoscuta sumă de bani pe care părinţii o dau la începutul noului an şcolar – fondul clasei – nu va dispărea. În schimb, Camelia Gavrilă a atras atenţia directorilor în acest sens, pentru a fi evitate „eventualele comentarii sau interpretări”. Fiind vorba de învăţământ de stat, fondul clasei nu este obligatoriu, fiecare părinte alegând dacă poate contribui la fondul clasei.

„Abordaţi situaţia cu multă seriozitate, responsabilitate, respectând procedurile şi legislaţia. Nici învăţătorul, nici educatoarea, nici profesorul nu vor coordona astfel de activităţi. Dacă aveţi o asociaţie a părinţilor, ar fi perfect!, au fost recomandările şefei ISJ. Pe de altă parte, suma pentru care optează conducerea fiecărei şcoli trebuie să fie „decentă”. „Nu schimbăm în fiecare an covoarele, perdelele şi mobilierul. Să existe o măsură pentru efortul pe care îl fac părinţii pentru copii”, a pus Gavrilă punctul pe „i”.

Profesorii nu trebuie să devină agenţi de vânzări

Programa depăşită sau prea stufoasă din manualele clasice îi determină de cele mai multe ori pe dascăli să o completeze cu materiale care să compenseze lipsurile sau care să ofere o alternativă. Fie că sunt ghiduri, cărţi, culegeri sau auxiliare, dascălilor le-a fost interzisă impunerea acestora, fiindu-le recomandată doar prezentarea bibliografiei la nivelul clasei.

„A veni cu teancul de cărţi şi a-l distribui este complet incorect şi imoral. Ar fi o aberaţie să întoarcem spatele publicaţiilor, dar problema este de a nu deveni profesorii agenţi de vânzări sau de prezentare ai unei edituri sau a alteia”, a precizat şefa educaţiei ieşene.

Fără campanie electorală!

Nici politica nu a fost uitată nici la şedinţa directorilor, fiind an electoral. Făcând referire la posibilele solicitări pentru sprijin într-o tabără sau alta, Camelia Gavrilă a ţinut să facă şi „o recomandare la prudenţă şi la măsură”. Atât directorilor, cât şi cadrelor didactice, le-a fost interzisă implicarea elevilor în astfel de activităţi, riscând sancţiuni dacă nu respectă această regulă.

„Păstraţi-vă integritatea şi neutralitatea în privinţa activităţilor din şcoală, pentru a nu genera situaţii în care trebuie să luăm măsuri nepotrivite!”, a conchis inspectorul şcolar general, amintind că avertismentul este venit de la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și important proiect de profil: „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți”

Redacția

Știri de la cititori: De Ziua Mondială a Reciclării Eco-piticii au spus prezent (FOTO)

Redacția

Maraton de concursuri şcolare pentru liceenii păşcăneni! Iată câteva dintre rezultate!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site