(Corespondență de la Chișinău)
Duminică 20 octombrie 2024 electoratul din Republica Moldova și din Diasporă este chemat la urne pentru un scrutin dublu. Pe de o parte votul în cadrul referendumului în care întrebarea este: “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și pe de altă parte primul tur al alegerilor prezidențiale la care sunt înscriși în cursă 11 candidați.
Potrivit art. 75 (2) “Hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă”, deci dacă o majoritate votează “DA”-ul, atunci Parlamentul Republicii Moldova este obligat să modifice Constituția în consecință.
Pentru ca referendumul să fie validat trebuie ca cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste să se prezinte la vot, adică circa 940.000, potrivit directorului executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Igor Boțan.
Opoziția din Republica Moldova a criticat convocarea acestui referendum pe care îl califică drept inutil, atâta vreme cât aderarea la UE este o chestiune ipotetică, dat fiind că Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare abia pe 25 iunie 2024, ceea ce înseamnă că acest proces va fi îndelungat și cu un rezultat incert. Opoziția, în marea ei majoritate pro-Rusia și opusă integrării în UE,
» Citește continuarea pe pagina autorului