NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Raketul care a demascat asasinatul la comandă ce a îngrozit România: „Am intrat toţi şase cu ciorapi pe faţă“

La zece ani de la asasinatul la comandă căruia i-a căzut victimă un cunoscut om de afaceri din Bacău, ultimul dintre participanţii la atacul mafiot şi-a primit pedeapsa, fiind vorba despre cel care a denunţat crima.

Alexei Vîjîială (41 ani), unul dintre cei şase autori ai atacului mafiot de la Bacău, a fost condamnat de Tribunalul din municipiu la zece ani de închisoare şi obligat să achite 100.000 de lei daune morale familiei victimei. Sentinţa instanţei, care nu este definitivă, vine după ce judecătorii au schimbat încadrarea juridică din omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu, într-o singură faptă: tâlhărie urmată de moartea victimei. 

Condamnarea lui Vîjîială vine cel mai târziu, în acest caz,. pentru că a fost ultimul dintre inculpaţii extrădaţi. El a fost încarcerat în România abia în aprilie anul trecut. 

Alexei Vîjîială a solicitat magistraţilor din Bacău să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere, însă pentru că instanţa a constatat o serie de inadvertenţe în declaraţii, cererea sa a fost respinsă, fiind judecat prin procedura comună. Ultimul dintre inculpaţii condamnaţi este cel care a contribuit decisiv la aflarea adevărului, în această anchetă, una dintre cele mai costisitoare din România (cheltuielile judiciare ridicându-se la peste un milion de euro). Şi asta pentru că gruparea mafiotă, coordonată de doi temuţi interlopi basarabeni, fraţii Tudor şi Grigore Druţă, a reuşit să fugă după comiterea faptei.  Alexei Vîjîială a denunţat crima de la Bacău după ce a fost arestat în Federaţia Rusă pentru alt jaf. Atunci, s-a speculat că basarabeanul a decis să-şi denunţe foştii parteneri de crimă, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia juridică. Două denunţuri a scris Vîjîială în faţa autorităţilor, unul în limba rusă şi altul în limba română, relatând în detaliu cum au acţionat la casa omului de afaceri Valeriu Damian.

  

Vîjîială a invocat că a fost singurul dintre cei şase atacatori care a încercat să-l salveze pe afacerist, făcându-i respiraţie gură la gură.  Cei şase rakeţi basarabeni au fost tocmiţi în vara anului 2011 „să-l scuture puţin” pe omul de afaceri Valeriu Damian, proprietarul unui lanţ de benzinării din Bacău. Comanda a fost dată chiar de nepotul victimei, Mihăiţă Mincioagă, care avea o datorie importantă la unchiul său.  Rakeţii au venit în România pe 19 august 2011, prin trei puncte de frontieră diferite, şi ulterior s-au întâlnit în Bacău cu fraţii Druţă, care le-au trasat ultimele ordine în legătură cu atacul de la vila lui Damian. 

Continuarea pe adevarul.ro

Advertisements

Related posts

AEP. Câţi bani au primit partidele politice în noiembrie: PSD, cea mai mare sumă

Redacția

Alexandru Rafila, despre discuţiile din coaliţie pe tema certificatului verde: ”Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce”

Redacția

Români hăituiţi cu rottweileri în vămile din Slovenia: „Am fost ameninţaţi, îmbrânciţi, umiliţi ca-n codru de haiduci“

Redacția
Încarcă...