România a înregistrat cea mai mare creștere a clasei de mijloc din UE27 în perioada 2007-2022, de la circa 52% în total populație în 2007 la circa 60% în total populație în 2022, arată un studiu despre sistemul fiscal din România, prezentat joi de Ionuț Dumitru, profesor la ASE și fost șef al Consiliului Fiscal.
N.Red: Clasa de mijloc include acea parte a populației a cărei venit disponibil anual este cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual
Dumitru a coordonat echipa de economiști care au analizat, la solicitarea Confederației Concordia, impactul cotei unice și a celei progresive asupra bugetului și bunăstării individuale, concluzia fiind net în favoarea cotei unice.
„Regimul de cotă unică a contribuit la reducerea inegalității veniturilor, a stimulat participarea forței de muncă la activitatea economică, a crescut gradul de conformare fiscală și a contribuit la consolidarea clasei de mijloc”, a spus Ionuț Dumitru.
Într-un studiu realizat recent de EUROFOUND (2024), ce cuprinde date colectate din ultimii 15 ani, s-a analizat inegalitatea economică din UE în contextul percepției că ponderea clasei de mijloc este în scădere.