RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Profesori de la „Unirea” în Anglia, în cadrul proiectului Leonardo „Orientarea profesională a personelor cu dizabilități” (PROD)

În perioada 17-20 septembrie 2012, 5 profesori de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea» au participat la Londra la patra întâlnire din cadrul proiectului Leonardo Multilateral PROD „Orientarea profesională a persoanelor cu dizabilități». La întâlnire au participat cele șase instituții partenere din: Spania (Asociația DELOA – coordonatorul proiectului), Bulgaria (Asociația Industrială Plovdiv), Marea Britanie (The Streetwyze community youth music project), Polonia (școala de Educație Specială din Tarnowskie Gory), Cehia (Clubul Sportiv pentru persoanele în scaun cu rotile din Ostrava) și România (Colegiul Tehnic de Căi Ferate «Unirea»- Pașcani).

 

Acest proiect își propune să crească numărul de activități ce au ca scop orientarea persoanelor cu nevoi speciale în pregătirea profesională, înlăturarea barierelor pe care aceștia le întâlnesc în încadrarea pe piața muncii, găsirea de soluții și diseminarea bunelor practici, pentru a le face accesibile tuturor celor interesați. Alături de acestea menționăm dezvoltarea înțelegerii legată de problemele oamenilor cu nevoi speciale, atât pentru a combate reticența angajatorilor față de angajarea unor persoane cu dizabilități, dar și slaba comunicare între persoanele cu dizabilități și între ei și instituțiile publice. Aceste activități sunt completate de realizarea publicației «Orientarea profesională a persoanelor cu nevoi speciale» și a ghidului «Bune practici în orientarea profesională a persoanelor cu dizabilități», dar și prin folosirea de broșuri, postere, website-uri și alte canale media.

  

Proiectul PROD oferă șansa de a disemina rezultatele și produselor sale în instituții de pregătire profesională, instituții administrative, ONG-uri, firme, alți parteneri locali. Până la momentul actual, s-a făcut un studiu al situației curente a persoanelor cu dizabilități în dimensiune locală/națională, au fost aplicate chestionare, s-au întocmit scurte rapoarte, au avut loc diverse întâlniri cu presa, iar împreună cu parteneri locali s-au definit bunele practici în orientarea școlară și profesională a persoanelor cu dizabilități. La întâlnirile de lucru cu partenerii locali s-a asigurat un transfer de cunoștințe, s-a împărtășit din experiența profesională, s-au discutat modele de bune practici. Pe toată durata parteneriatelor încheiate, instituțiile partenere vor continua schimbul de experiențe prin analiza reciprocă și popularizarea exemplelor de bune practici, precum și inserția persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Gazda din Marea Britanie (The Streetwyze community youth music project) este o organizație ce se ocupă cu integrarea profesională a tinerilor aflați în situații de risc social, integrare realizată prin muzică. Începând cu anul 2009, organizația oferă burse privind studierea unui instrument musical (chitară, clape sau tobe – la alegere) sau realizarea de producție muzicală, cu ajutorul voluntarilor echipei Streetwyze.

Pentru a oferi servicii educaționale tinerilor cu nevoi speciale de învățare, Streetwyze s-a alăturat organizației de învățământ superior de la Big Yellow Barking pentru a completa această initiativă comunitară. Aceasta organizație consideră că nu este doar responsabilitatea școlilor, poliției și a consiliului local crearea de oportunități pentru angajarea pe piața forței de muncă.

Organizația britanică primește un ajutor activ din partea mass-media locală și națională, ca și din partea Primului Ministru David Cameron, a parlamentarului Margret Hodge, a consilierului local Simon Jones.

Gazdele ne-au oferit posibilitatea de a înțelege modul lor de a lucra cu tinerii cu nevoi speciale de învățare, de a vedea cât de deschiși și receptivi sunt acești copii. În ultima zi de lucru am fost spectatorii unui show muzical în care momentele au fost construite cu elevii cu nevoi speciale din țările partenere. După doar două zile de pregătire voluntarii englezi au finalizat un scurt proiect muzical în care au fost implicați un grup de copii cu nevoi speciale, venit din Polonia care au cântat vocal sau instrumental.

Întâlnirea din Marea Britanie a reprezentat o nouă șansa de a înțelege mai bine problemele persoanelor cu nevoi speciale, o cale de a căpăta mai multă experiență în cooperarea internațională.

În cadrul întâlnirii de lucru derulate în Londra s-a făcut un rezumat al realizărilor, s-au reamintit următoarele sarcini ce trebuie realizate până la următoarea întâlnire de proiect ce va avea loc în Romania, s-au finalizat discuțiile asupra ghidului de Bune practici în orientarea profesională a persoanelor cu dizabilități, s-a stabilit calendarul realizării primelor 5 capitole a publicației Orientarea profesională a persoanelor cu dizabilități.

Colegiul Tehnic de Căi Ferate «Unirea» va fi gazda următoarei întâlniri din cadrul proiectului PROD în perioada 11 – 14 Decembrie 2012. Pe agenda de lucru s-au propus activități derulate atât în școală, cât și la partenerii noștri locali. Printre aceștia menționăm Complexul de Servicii Comunitare «Sfântul Neculai» din Pașcani, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistența Socială și Protecția Copilului Iași; Liceul pentru elevi cu deficiențe de vedere cu clasele I – XII «Moldova» din Târgu Frumos unde topicul activității este «locuri de muncă pentru nevăzători», Clubul Copiilor Pașcani, unde, în cadrul Atelierelor de lucru, se va exemplifica practica inclusivă a educației oferite elevilor cu nevoi speciale.”

prof. coordonator Emilia Coșniță

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Au fost publicate testele de antrenament pentru BAC și Evaluarea Națională

Redacția

Gratuitatea transportului feroviar pentru studenţi: o promisiune rămasă în aer

Redacția

Situația burselor elevilor a fost deblocată

Răzvan Grecu
Încarcă...