RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Produsele pentru bebelusi: Cum sa le alegi si cat de periculoase sunt

Pielea bebelusilor este foarte sensibila si fiecare mica greseala a parintilor ii poate afecta. Tocmai de aceea este foarte importanta alegerea samponului si a sapunului pentru copiii nostri.

 

Dr. Alina Suru, specialist dermato-venerologie, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com la ce trebuie sa fie atenti parintii atunci cand achizitioneaza astfel de produse.

  

Am discutat cu specialistul si despre studiul facut public de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care arata ca in produsele pentru copii se gasesc multe substante care ii pot afecta. Un medic a atras atentia ca se gaseste in aceste produse inclusiv propilen glicolul, care este folosit la degivrarea avioanelor.

Cum trebuie sa alegem samponul si sapunul pentru bebelusi? La ce trebuie sa fim atenti ca parinti?

Pielea bebelusilor este diferita de cea a adultilor. Este mult mai subtire (pana de zece ori mai subtire) si mai putin rezistenta (are un strat cornos mai subtire, produce foarte putin sebum inainte de pubertate, are un pH diferit in perioada de nou-nascut). Produsele pe care le alegem pentru a ingriji pielea bebelusilor trebuie sa respecte acest lucru, sa nu fie iritante si sa nu fie prea degresante (sa nu indeparteze filmul lipidic al pielii si sa compromita functia de bariera a acesteia). Foarte important este si ca samponul nu trebuie sa provoace iritatii oculare.

 FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2016

{module Fă o nominalizare pentru Gala Premiilor Actualitatea TV 2016}

Ce nu trebuie sa se regaseasca pe eticheta acestor produse? Care sunt cele mai periculoase substante pentru pielea bebelusului?

Pentru siguranta, ar trebui sa alegem produse dermato-cosmetice, facute dupa norme farmacologice si foarte bine testate. Alcoolul, parabenii, ftalatii sunt de evitat atat pentru adulti, dar mai ales pentru copii.

Pentru copiii cu probleme dermatologice, exista produse bine tolerate, formulate cu un minim de ingrediente, care sa reduca riscul aparitiei dermatitei de contact. Trebuie sa constientizam faptul ca acest risc exista pentru orice produs cosmetic. Fiind o reactie alergica, nu toti cei care vin in contact cu respectivul produs vor dezvolta dermatita de contact, ci doar cei predispusi.

Recomandarea pentru persoanele care fac frecvent dermatite de contact este sa se testeze, pentru a incerca sa stabileasca exact substantele la care sunt alergice.

Exista multe produse cu diverse arome, parfumuri. Sunt acestea recomandate? Ce se afla in spatele acestor produse denumite generic parfumuri?

Pentru bebelusi si copii, ar trebui sa alegem produse cat mai putin parfumate. Daca bebelusul sau copilul dvs. are o piele normala, puteti alege intre produse usor parfumate sau neparfumate, dar daca acesta are o piele uscata sau sufera de eczema, este bine sa evitati produsele parfumate, fiind un fapt binecunoscut ca parfumul poate fi un agent iritant. Mare atentie si la uleiurile esentiale sau produsele cu extracte naturale; si acestea pot determina reactii alergice.

Cremele “delicate” pentru bebelusi predispun la eczeme si psoriazis

Este periculos sa speli bebelusii cu sampon sau sapun pentru adulti? Care sunt deosebirile intre acestea?

Nu este recomandabil sa spalam bebelusii cu sampon sau sapun pentru adulti, pentru ca de regula acestea sunt mai iritante, contin mai mult parfum si nu protejeaza ochii. Sapunurile obisnuite pentru adulti tind sa fie mai alcaline si pot interfera cu bariera acida a pielii bebelusului si cauza iritatii. Desigur ca exista in gamele dermato-cosmetice produse ce pot fi utilizate de intreaga familie: bebelusi, copii si adulti.

La cate zile trebuie spalat bebelusul pe cap? Dar pe corp? Ce afectiuni pot sa apara daca se incalca aceste reguli?

Nu exista o obligativitate in a imbaia zilnic bebelusul, dar daca rutina zilnica a baitei ii face placere, il relaxeaza si il ajuta sa adoarma mai usor, putem sa spalam zilnic bebelusul folosind produse blande, eventual de tipul sapun fara sapun (syndet), adica sapunul dermatologic. Spalarea scalpului este suficienta de 1-2 ori pe saptamana. Spalarea prea agresiva, cu produse nepotrivite usuca pielea delicata a bebelusului si predispune la aparitia dermatitelor.

Se pot imbolnavi copiii de la produsele cosmetice? Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a dezvaluit, in urma unui studiu, ca in produsele pentru copii se gasesc multe substante care ii pot afecta. Dupa publicarea acestui studiu, un medic a atras atentia ca in aceste produse se gaseste inclusiv propilen glicolul (folosit la degivrarea avioanelor). Cat de periculoasa este aceasta substanta?

Propilen glicolul este un compus utilizat de multa vreme in cosmetica datorita unui rol dublu: in primul rand, este un umectant, atrage si retine apa la nivelul pielii, iar in al doilea rand ajuta la penetrarea substantelor active.

Exista o controversa in jurul sau, din cauza faptului ca este utilizat ca antigel sau degivrant, desigur in alte conditii si la alte concentratii. Concentratiile utilizate in cosmetica sunt foarte mici si nu reprezinta un pericol.

Totusi, au existat pacienti care au raportat o sensibilitate deosebita la produsele ce contin aceasta substanta. Au existat voci care au sustinut ca propilen glicolul ar fi carcinogen, dar aceste acuze nu au fost dovedite.

Cat de periculos este sa folosim astfel de produse, desi data de expirare a trecut?

Utilizarea produselor cosmetice dupa expirare nu este de dorit. Chiar daca este posibil sa nu patim nimic, mirosul, textura si culoarea produselor expirate pot fi modificate. In plus, conservantii utilizati in aceste produse cosmetice pot avea si rol antimicrobian si antifungic, rol care nu mai este indeplinit cu succes dupa expirarea produsului si dupa deschideri repetate ale acestuia.

Sursa: ziare.com

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Pașcaniul a intrat în zona roșie! Incidență de 4.13 cazuri la mia de locuitori

Oana Cordoneanu

Problema temperaturii luate la intrarea în magazin, tranșată oficial. Ai voie să refuzi, dar nu mai ai voie să intri

Redacția

Cum estompam petele generate de soare la nivelul tenului

Redacția
Încarcă...