NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria Pașcani: Zero lei virați Spitalului Municipal pentru achiziția de teste, materiale sanitare și aparatură!

Au trecut șapte zile de la hotărârea Consiliului Local Pașcani prin care Spitalului Municipal de Urgență îi erau alocați bani pentru achiziția de teste, echipamente, materiale sanitare și aparate de ventilație mecanică. Rectificarea bugetară a fost propusă târziu de primarul municipiului, care nici până astăzi nu a reușit să vireze vreun ban în conturile unității medicale.

Vorbim de 200.000 de lei pentru achiziția de teste, echipamente și materiale sanitare, dar și alți 206.000 de lei pentru achiziția a trei echipamente de ventilație mecanică.

”Până în acest moment nu mi-au semnalat nicio problemă vis-a-vis de fonduri, de bani. Astăzi le-am dat 150.000 de lei din cei 200.000 de lei pentru utilități. Spitalele sunt monitorizate de Direcția de Sănătate Publică și acționează sub comandă DSP. Zilnic port discuții cu managerul spitalului și nu am fost informat că sunt probleme financiare acolo”,a spus primarul Dumitru Pantazi, în data de 24 martie 2020.

Spitalul Municipal de Urgență Pașcani a ajuns să folosească în aceste zile banii din donațiile primite grație apelului Actualitatea Tv sub mesajul #SusținemComunitatea. Cei 200.000 de lei aprobați de consilierii locali nu au ajuns în contul spitalului. Atunci au fost discuții aprinse, în care o parte din aleși au întrebat de ce atât de târziu aceste alocări, dat fiind faptul că unitatea medicală a solicitat încă din 25 martie 2020 un ajutor financiar.

„De ce atât de târziu, domnule primar? Pe data de 24 martie ați susținut că vorbiți zilnic cu domnul manager de la Spitalul Municipal și că nu sunt probleme. Pe 25 martie v-au trimis un document, în care solicitau un ajutor. De ce nu ne-am întâlnit a doua zi, pe 26 martie să le dăm bani, pentru a fi demarate procedurile de achiziție. Orice zi este importantă”, spune Marius Pintilie la ședința din 31 martie.

Dacă în ședința extraordinară din ultima zi a lunii martie primarul Dumitru Pantazi părea hotărât să aloce fonduri pentru spital, acest lucru nu s-a întâmplat.

Astăzi, 7 aprilie, în contul unității medicale nu a fost virat nici un leu din banii promiși. Mai mult, în ședința Consiliului de Administrație ce a avut loc tot astăzi, Angelica Labonțu, director economic al Primăriei ar fi transmis conducerii unității că nu sunt lichidități în bugetul public. Cu alte cuvinte conducerea spitalului trebuie să se descurce.

Un alt element care scoate în evidență falsa grijă a celor din Primărie față de Spitalul Municipal de Urgență și întreaga comunitate, este cel prin care s-au alocat cei 206.000 de lei pentru achiziția aparatelor de ventilație mecanică. Banii sunt disponiblizați pe hârtie tocmai din alocările bugetare prevăzute pentru 2020, cu scopul susținerii unui proiect european de care beneficiază unitatea medicală. Este vorba despre extinderea Ambulatoriului din Spitalului Municipal.

În ședința Consiliului Local de la finele lunii martie unii consilieri i-au mulțumit primarului pentru că au înțeles mesajul de a aloca bani spitalului, însă erau și sceptici că sumele vor putea fi folosite.

„Îi mulțumesc domnului primar că a înțeles nevoia de achiziție a acestor aparate. Din păcate s-ar putea să nu avem de unde să le achiziționăm, ținând cont de situație și să rămânem cu banii. Cât privește modul de acțiune în aceste zile, cred că e bine măcar acum, decât deloc”, spune Sorin Olariu PMP.

Am încercat astăzi să aflăm un punct de vedere din partea șefilor Primăriei cu privire la banii care trebuiau virați în contul Spitalului Municipal, dar Dumitru Pantazi și Gică Zanet (administratorul public) nu au răspuns apelurilor telefonice.  

Duminică, 5 aprilie, într-o postare pe pagina de facebook unde îi răspundea consilierului Claudiu Bodoașcă, primarul Pantazi susținea:

„Spitalul de Urgenţe din Paşcani a primit peste 550.000 lei, în urma recentelor rectificări bugetare, dintre care 200.000 lei pentru achiziționarea de mănuşi, măşti, combinezoane de protecţie şi teste pentru personalul medical, iar 206.000 lei pentru cumpărarea a trei echipamente de ventilaţie mecanică. Măsurile nu au fost luate cu întârziere, ci cu chibzuinţă şi cu respectarea prevederilor legale, iar dacă va fi nevoie suntem pregătiţi să intervenim din nou”.

Îi solicităm public primarului Dumitru Pantazi să respecte votul consilierilor locali și să aloce în regim de urgență banii pentru susținerea unității medicale.

loading...
Advertisements

Related posts

Uzina Electroputere VFU Pașcani, fostă Remar, a fost debranșată ieri de ApaVital!

Răzvan Grecu

Șoferii și încărcătorii de la Eco Salubritate vor fi preluați de noul operator de salubritate din județ

Marius Parteni

Campanie de avertizare a populatiei, demarata de DSV

Redacția
Încarcă...