RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Prima probă la Evaluarea naţională s-a încheiat fără probleme la Pașcani. Vezi subiectele

Aproximativ 1200 de elevi pășcăneni de clasa a VIII-a au dat astăzi prima probă a examenului de maturitate. Evaluarea naţională a început luni cu proba de limba şi literatura română, notele de la examen urmând să conteze la admiterea în liceu. Subiectele au avut grad de dificultate medie, spun specialiştii.

La primul subiect la proba de limba şi literatura română, elevii au primit un fragment din romanul “Cireşarii” de Constantin Chiriţă pe baza căruia trebuiau să-şi dovedească cunoştinţele de vocabular şi de teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar. Pe baza aceluiaşi text, absolvenţii claselor a VIII-a trebuiau să-şi exprime opinia în legătură cu mesajul transmis.

 Subiectul al doilea a vizat cunoştinţele despre textele non-literare. Elevii trebuiau să identifice autorul, numele unui articol despre ebook şi publicaţia în care a apărut. Cunoştinţele de gramatică au fost verificate pe baza aceluiaşi text. Cea de-a doua compunere pe care elevii trebuiau să o redacteze avea ca temă trăsăturile unui coleg pasionat de lectură.

  

 „Prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a – proba scrisă la limba şi literatura română s-a desfășurat de la ora 9.00, în cele mai bune condiții la nivelul județului Iași, în 190 de unități școlare. La probă s-au înscris 7 308 de elevi, 97% dintre aceștia fiind prezenți (7 094). Niciun elev nu a fost eliminat din examen pentru fraudă sau pentru tentativă de fraudă. La nivelul județului Iași, toate sălile de examen sunt dotate cu camere de supraveghere video (601 camere)”, se arată într-un comunicat de presă primit pe adresa redacției noastre de la ISJ Iași.  

 Miercuri, 27 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor susține proba la matematică, urmând ca rezultatele să fie afișate în ziua de 29 iunie. În aceeași zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestațiile, care vor fi soluționate în zilele de 30 iunie și 1 iulie. Afișarea rezultatelor finale (după contestații) va avea loc în data de 2 iulie.

 Evaluarea națională se desfășoară, anual, într-o singură sesiune. Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare și media generală a anilor de gimnaziu.

Related posts

Sorin Cîmpeanu: orice profesor imunizat reduce riscul pt transmiterea COVID

Redacția

Polițiștii de proximitate s-au întâlnit cu elevii de la liceul “Mihai Busuioc”

Redacția

Un tânăr din Pașcani, absolvent de clasa a XII-a, se întreține singur încă din primii ani de liceu: „Am vrut să fiu pregătit pentru viață”

Redacția
Încarcă...