Centralele solare din Bulgaria au generat mai multă energie electrică decât Centrala Nucleară de la Kozlodui, la orele prânzului , la 1 august 2023. Peste 38% din energia electrică a țării a fost produsă de fotovoltaice, în timp ce energia nucleară a fost de 37%. Acest lucru reiese din datele operaționale ale Operatorului Sistemului de Electricitate, transmite Kapital, citată de Rador.
Pe lângă depășirea producției la centrala atomică (ambele unități funcționează acum), centralele solare au stabilit și un record absolut propriu – peste 2.000 de MW, funcționând în același timp. Cele mai recente date privind capacitățile instalate ale panourilor solare în țară au fost pentru 1750 MW, ceea ce înseamnă că în ultimele luni au fost puși în exploatare cel puțin încă 300 de MW de capacități noi. Unul dintre acestea este parcul solar Verila, care a devenit operațional la sfârșitul lunii iunie.
Până la sfârșitul anului, totuși, se așteaptă să fie puse în funcțiune alte câteva proiecte, ceea ce înseamnă că ar putea exista noi recorduri.
Transformare mai rapidă
Situația este fără precedent în istoria energetică a țării și arată că transformarea în sector are loc mai repede decât era de așteptat.
» Citește continuarea pe pagina autorului