RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Populația Pașcaniului a crescut în ultimii patru ani

Creștere demografică a municipiului Pașcani, în ultimii patru ani, cu 1.819 persoane. Conform Direcției Județene de Statistică Iași, sunt 45.165 de locuitori, în comparație cu 43.346 câți erau înregistrați în 2016. Municipiul Pașcani este al doilea centru urban ca mărime din județ.

Numărul de consilieri municipali în Pașcani va rămâne identic cu cel din urmă cu patru ani, adică 19, pentru următorul mandat electoral.

Populația județului Iași a crescut în ultimii patru ani. Dacă la începutul anului 2016 în acte erau 919.049 de ieșeni, la debutul anului 2020 statistica arată că în județ sunt 965.634 de locuitori, dar acest aspect nu este de natură să modifice numărul de consilieri județeni care va rămâne același în următorul mandat, adică 36.

În patru localități din județul Iași numărul de consilieri locali va fi mai mare în următorul mandat ca urmare creșterii numărului de locuitori, în comunele Miroslava, Tansa, Scânteia și Valea Lupului.

  

De asemenea, în trei localități din județul Iași numărul de consilieri locali va fi mai mic în următorul mandat ca urmare a scăderii numărului de locuitori, în comunele Coarnele Caprei, Drăgușeni și Gorban.

Conform wikipedia, prima atestare documentară a numelui orașului  Pașcani datează din 8 aprilie 1419, când apare înscrisă ca denumirea unei moșii într-un hrisov de danie din timpul lui Alexandru cel Bun, pe atunci existând un sat cu acest nume.

 La începutul secolului al XIX-lea, a apărut lângă sat și un târgușor. Odată cu construirea căii ferate Liov-Cernăuți-Iași care trecea prin zonă, târgușorul, care în 1879 număra doar două hanuri și câteva prăvălii, a înflorit.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pașcani era o comună rurală, reședință a plășii Siretul de Jos a județului Suceava, comună formată din satele Târgușorul Pașcani, Gara Pașcani, Fântânelele, Brătești, Sodomeni, Boșteni, Gâșteni, Topile, Valea Seacă, Conțești, Blăgești și Lunca, având în total 10498 de locuitori ce trăiau în 2302 case. Funcționau în comună 8 biserici ortodoxe și una catolică, șase școli mixte la Câscești, Lunca, Târgu Pașcani, Sodomeni, Topilele, Valea Seacă, o școală primară urbană mixtă CFR la Gara Pașcani și două școli rurale de cătun la Blăgești și Brătești, șase mori și o fabrică de săpun. Principalii proprietari de terenuri erau moștenitorii colonelului Eugen Alcaz, care le achiziționase de la N. Rosetti-Roznovanu. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna ca reședință a plășii Pașcani din același județ, având 10.404 locuitori în satele Blăgești, Boșteni, Brătești, Fântânele, Lunca, Pașcani-Gară, Pașcani-Vatra, Sodomeni și Pașcani-Târg, comuna având un gimnaziu și patru școli primare — una de băieți, una de fete, una mixtă a CFR și o alta mixtă a comunității evreiești — precum și un atelier feroviar cu peste 1000 de angajați. În 1931, Pașcani a primit statut de comună urbană în cadrul județului Baia, având în administrare și comuna suburbană Topile.

În 1950, Pașcani a primit statut de oraș raional, reședință a raionului Pașcani din regiunea Iași. În 1968, a pierdut statutul de centru administrativ, revenind la județul Iași, reînființat. În 1995, a primit titlul de municipiu.

Related posts

Ajutorul de deces, mai mare în 2015

Redacția

Alertă în județul Neamț. Râul Ozana a ieșit din matcă și a inundat zeci de case

Redacția

Un stabilizator bombă și trei proiectile perforante găsite la Moțca

Redacția
Încarcă...