NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Polițiștii amenință cu proteste! Guvernul ar pregăti înghețarea salariilor bugetarilor pe anul 2019

                      

 

Politistii nu vor mai accepta sa le creasca veniturile doar pe hartie, iar in cazul inghetarii salariilor vor declansa ample actiuni de protest, pe termen nelimitat, anunta un comunicat al sindicatului politistilor „Europol”. Anuntul vine la scurt timp dupa aparitia unui proiect de ordonanta de urgenta, inca neasumat de Guvern, in care sunt inghetate o serie din promisiunile facute bugetarilor si pensionarilor pentru 2019.

 

„Chiar  azi in  ajunul sarbatorii Sf. Nicolae, politistilor li s-a pregatit un ”cadou” neasteptat. Guvernul a pregatit proiectul de ordonanta de urgenta privind masurile fiscal bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, ordonanta care se va aplica in cursul anului 2019.

Conform proiectului care inca nu este asumat de Guvern si care deocamdata a fost trimis in circuit, in anul 2019 cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor primelor, despagubirilor, compensatiilor pentru chirie si al celorlalte elemente ale salariului, care nu fac parte din salariul brut lunar se mentin la  nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018. Norma de hrana si drepturile de echipament se mentin in plata la  nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

De asemenea, activitatea desfasurata de politisti in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute in legislatia in vigoare in luna iunie 2017.

Mai mult de atat, institutiile si autoritatile publice asa cum sunt ele definite la art. 2, alin. 1, pct. 30 din Legea 500/2002 privind finantele publice si la art. 2, pct.39 din Legea 273/2006 indiferent de sistemul de finantare, nu acorda personalului din cadrul acestora indemnizatia  de vacanta reglementata prin Legea 153/2017.

De la 1 ianuarie 2019 conform prevederilor Legii 153/2017 ,  art. 38, alin. 4, salariile de functie ale politistilor ar trebui sa creasca:  ”in perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, fiecare crestere reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare prevazute de lege pentru anul 2022 si cel/cea din luna decembrie 2018. Cresterea respectiva si data de aplicare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat”. In medie, cresterea neta ar fi in jurul sumei de 300 lei.

Desi in proiectul de ordonanta nu se face referire la cresterea etapizata care trebuie sa se faca cu 1 ianuarie, trebuie sa fim foarte atenti la forma finala pe care o va avea ordonanta de urgenta pentru ca politistii nu vor mai accepta sa le creasca veniturile doar pe hartie.Va tinem la curent cu evolutia actului normativ, iar in cazul inghetarii salariilor, vom declansa ample actiuni de protest pe termen nelimitat.” se spune in comunicatul Europol.

 sursa www.bzi.ro

 

Advertisements

Related posts

O simplă foaie de hârtie poate salva viața șoferilor implicați în accidente rutiere grave. Uite cum o descarci

Redacția

Serviciu inedit în Iași: livrare acasă pentru reparații de telefoane și laptopuri

Redacția

Klaus Iohannis: Atrag atenția, virusul este încă în societate. Acum răspunderea revine fiecărui român

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site