NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Parohia Uda – 8 ani de tradiţie ştefaniană

Luni, 2 iulie 2012, Biserica parohiei „Naşterea Maicii Domnului”-Uda, din comuna Tătăruşi, protopopiatul Paşcani, a fost în sărbătoare. Evenimentele care s-au desfăşurat în Biserica parohială au fost prilejuite de împlinirea a 508 ani de la trecerea la cele veşnice a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, 8 ani de când în Biserica parohiei „Naşterea Maicii Domnului”-Uda se săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul cinstirii Voievodului Sfânt al Moldovei în această zi şi 8 ani de când a luat fiinţă grupul de copii şi tineri „Stephanus Magnus”

Răzvan Pintilie, tânărul delegat pentru a se ocupa de toate activităţile parohiei, ne-a relatat: „În urmă cu 8 ani, pe 2 iulie 2004, de sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a luat fiinţă grupul „Stephanus Magnus”, grup care este format din copii şi tineri. De 8 ani, la Biserica din satul Uda se săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul comemorării a celui ce a fost „atlet al credinţei creştine”, după care copiii şi tinerii susţin programe omagiale în cinstea Voievodului moldovean.

 Luni, 2 iulie 2012, Sfânta Liturghie, împreună cu Acatistul Sfântului Ştefan cel Mare a fost săvârşită de părintele paroh, Vasile Pintilie, iar slujba de mulţumire pentru copiii grupului parohial, a fost săvârşită de părintele Dumitru Alexa, de la parohia „Sfântul Nicolae”-Tătăruşi-centru. După Sfânta Liturghie, grupul de copiii a prezentat un program de cântece şi poezii în cinstea lui Ştefan cel Mare, precum şi o scenetă, pe baza poeziei Daniil Sihastru’ a lui Dimitrie Bolintineanu. La aceste evenimente au fost prezente autorităţile locale, care, prin vocea Domnului Primar, Costel Iosub, a felicitat copiii pentru programul prezentat şi pentru că aceştia promovează portul popular din Tătăruşi. La finalul festivităţilor, părintele paroh le-a înmânat mici daruri copiilor, mulţumindu-le părinţilor pentru colaborarea frumoasă dintre Biserica Uda şi familiile acestora”.

 Dintre copiii şi tinerii care au împlinit 8 ani de când formează un grup parohial, câţiva ne-au relatat, împreună cu părinţii lor, ce înseamnă să faci parte din grupul Bisericii şi cum a fost comemorat Ştefan cel Mare la Biserica parohiei Uda:

 „Cel mai mult m-a impresionat că în timpul slujbei, icoana Sfântului Ştefan a fost aşezată pe drapelul naţional, iar mesajul copiilor către Ştefan cel Mare („Ştefane Măria Ta, Tu la Putna nu mai sta…”), în timpul programului lor, a fost citit de cea mai mică fetiţă, care a terminat clasa I”, a mărturisit Sinzieana Costan, mama a două fete din cor; „Mie cel mai mult îmi place că fac parte dintr-un grup adevărat, pentru că dacă greşim, Răzvan ne ceartă pe toţi, dacă ne iese bine, ne bucurăm cu toţii”, a mărturisit Mădălina Costan, 9 ani; „Pentru mine, grupul parohiei înseamnă dragoste faţă de Biserică, înţelegerea unor lucruri importante din viaţa mea şi ce este prietenia adevărată”, a spus Ana-Maria Parasca, 13 ani; „Copiii mei iubesc Biserica datorită acestui grup al parohiei Uda şi sunt foarte ataşaţi de Răzvan. Ei au pus baza prieteniei dintre familia noastră şi cea a părintelui Pintilie”, a mărturisit Firuţa Costan, mamă a doi copii din cor; „Pentru mine, corul parohiei înseamnă o veselie în care te bucuri de fiecare dată când cânţi. Se mai întâmplă şi câte o greşeală, două, dar mergem mai departe”, a spus Loredana Porfir, 10 ani.


Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

10 hectare de vegetație uscată arse într-un incendiu la Miroslovești

Redacția

Ploile torenţiale au făcut prăpăd în comuna Cristeşti

Ema Roman

Bariera de la Heci închisă astăzi timp de două ore, pentru lucrări efectuate la calea ferată

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site