NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Parohia Uda – 8 ani de tradiţie ştefaniană

Luni, 2 iulie 2012, Biserica parohiei „Naşterea Maicii Domnului”-Uda, din comuna Tătăruşi, protopopiatul Paşcani, a fost în sărbătoare. Evenimentele care s-au desfăşurat în Biserica parohială au fost prilejuite de împlinirea a 508 ani de la trecerea la cele veşnice a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, 8 ani de când în Biserica parohiei „Naşterea Maicii Domnului”-Uda se săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul cinstirii Voievodului Sfânt al Moldovei în această zi şi 8 ani de când a luat fiinţă grupul de copii şi tineri „Stephanus Magnus”

Răzvan Pintilie, tânărul delegat pentru a se ocupa de toate activităţile parohiei, ne-a relatat: „În urmă cu 8 ani, pe 2 iulie 2004, de sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a luat fiinţă grupul „Stephanus Magnus”, grup care este format din copii şi tineri. De 8 ani, la Biserica din satul Uda se săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul comemorării a celui ce a fost „atlet al credinţei creştine”, după care copiii şi tinerii susţin programe omagiale în cinstea Voievodului moldovean.

 Luni, 2 iulie 2012, Sfânta Liturghie, împreună cu Acatistul Sfântului Ştefan cel Mare a fost săvârşită de părintele paroh, Vasile Pintilie, iar slujba de mulţumire pentru copiii grupului parohial, a fost săvârşită de părintele Dumitru Alexa, de la parohia „Sfântul Nicolae”-Tătăruşi-centru. După Sfânta Liturghie, grupul de copiii a prezentat un program de cântece şi poezii în cinstea lui Ştefan cel Mare, precum şi o scenetă, pe baza poeziei Daniil Sihastru’ a lui Dimitrie Bolintineanu. La aceste evenimente au fost prezente autorităţile locale, care, prin vocea Domnului Primar, Costel Iosub, a felicitat copiii pentru programul prezentat şi pentru că aceştia promovează portul popular din Tătăruşi. La finalul festivităţilor, părintele paroh le-a înmânat mici daruri copiilor, mulţumindu-le părinţilor pentru colaborarea frumoasă dintre Biserica Uda şi familiile acestora”.

 Dintre copiii şi tinerii care au împlinit 8 ani de când formează un grup parohial, câţiva ne-au relatat, împreună cu părinţii lor, ce înseamnă să faci parte din grupul Bisericii şi cum a fost comemorat Ştefan cel Mare la Biserica parohiei Uda:

 „Cel mai mult m-a impresionat că în timpul slujbei, icoana Sfântului Ştefan a fost aşezată pe drapelul naţional, iar mesajul copiilor către Ştefan cel Mare („Ştefane Măria Ta, Tu la Putna nu mai sta…”), în timpul programului lor, a fost citit de cea mai mică fetiţă, care a terminat clasa I”, a mărturisit Sinzieana Costan, mama a două fete din cor; „Mie cel mai mult îmi place că fac parte dintr-un grup adevărat, pentru că dacă greşim, Răzvan ne ceartă pe toţi, dacă ne iese bine, ne bucurăm cu toţii”, a mărturisit Mădălina Costan, 9 ani; „Pentru mine, grupul parohiei înseamnă dragoste faţă de Biserică, înţelegerea unor lucruri importante din viaţa mea şi ce este prietenia adevărată”, a spus Ana-Maria Parasca, 13 ani; „Copiii mei iubesc Biserica datorită acestui grup al parohiei Uda şi sunt foarte ataşaţi de Răzvan. Ei au pus baza prieteniei dintre familia noastră şi cea a părintelui Pintilie”, a mărturisit Firuţa Costan, mamă a doi copii din cor; „Pentru mine, corul parohiei înseamnă o veselie în care te bucuri de fiecare dată când cânţi. Se mai întâmplă şi câte o greşeală, două, dar mergem mai departe”, a spus Loredana Porfir, 10 ani.


Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Primăria Stolniceni-Prăjescu și-a achiziționat propriile utilaje de deszăpezire

Irina Gherasim

Proiect unic în România implementat la Tătăruși. Iluminat stradal cu ajutorul energiei solare și eoliene

Răzvan Grecu

Stolniceni-Prăjescu, Lespezi, Vânători și Miroslovești și-au păstrat primarii

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site