NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Parlamentul de la Chișinău i-a desemnat pe cei șase membri responsabili de o etapă importantă a reformei justiției din Republica Moldova

Legislativul de la Chișinău i-a desemnat, luni, pe cei șase membrii care vor face parte din Comisia de Evaluare a integrității candidaților ce vor concura la funcția de membru în organele de auto-administrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Cele două organisme sunt foarte importante în economia evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în scopul modernizării și reformării acestui sector. Astfel, toți magistrații din Republica Moldova vor trebui în viitor să treacă de această evaluare extraordinară menită să curețe sistemul de magistrați corupți sau care nu-și pot justifica averile.

Numirile de astăzi definitivează procesul de „pre-vetting” care se desfășoră înainte celui de „vetting” (evaluare extraordinară -n.red.), ambele indispensabile procesului de reformă.

Comisia va evalua integritatea candidaților în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție.

Advertisements
Advertisements
  

De asemenea, Comisia va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților. Proiectul de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Cîmpeanu, la moţiunea simplă: V-aţi dovedit a fi vajnici mânuitori de rangă, dar în educaţie lucrurile nu se fac numai demolând / Ce i-a reproşat USR

Redacția

Aproape jumătate din capacitatea taberelor temporare din județul Suceava, ocupată de refugiați ucraineni

Redacția

Blinken cere Rusiei să pună capăt imediat războiului în Ucraina, să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean şi să treacă la negocieri

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site