NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Părintele Iustin Pârvu, ctitorul unui monument din Moțca dedicat eroilor căzuți pe front

În prima săptămână din luna noiembrie în comuna Moțca se va desfășura un eveniment religios foarte important. Iustin Pârvu, Starețul Mănăstirii Petru Vodă, alături de Înalt Prea Sfințitul Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucuvinei vor participa la slujba de sfințire a Troiței ridicate în localitate în memoria eroilor căzuți la datorie în primul și al doilea război mondial. Aceasta este ridicată la Drumul European 85, la intrarea în localitate, lângă fostul punct de control rutier.

Monumentul este realizat la cererea părintelui Iustin Pârvu, cel care în al doilea război mondial era preot militar și a luptat alături de soldații care au apărat frontul de la Moțca.

 „Părintele Iustin Pârvu este cel care a realizat acest monument”, ne-a declarat Adrian Elefteriu, angajat al Primăriei Moțca.           

 Între anii 1942-1944, părintele Iustin Pârvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, care se întindea din Neamţ până la Odesa. Participă, împreună cu „Divizia 4 Vânători de Munte”, la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial. După război, trece prin mai multe închisori (Suceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud, Piteşti), timp de 16 ani, fiind eliberat în 1964. Se alătură obştii Mănăstirii Secu, unde slujeşte ca preot şi duhovnic între anii 1966-1974. Între anii 1974-1989 părintelui i se stabileşte domiciliul forţat la Mănăstirea Bistriţa, Neamţ. După ´90, odată cu schimbarea regimului politic, părintele Iustin Pârvu se întoarce la Mănăstirea Secu, unde stă aproape un an. Se retrage apoi în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece aici restul zilelor în post şi rugăciune. Dar rânduiala lui Dumnezeu era alta. Astfel, între anii 1991-1992, alături de alţi doi monahi, părintele soseşte în satul Petru Vodă din judeţul Neamţ şi întemeiază aici Mănăstirea Petru Vodă. La ceva distanţă de mănăstire, părintele Iustin Pârvu pune temelia unui schit de maici. Între timp, se mai construiesc aici, tot prin osteneala părintelui Iustin, un azil de bătrâni, un centru de plasament pentru copii şi un spital.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Zilele ,,Vasile Alecsandri”- armonie, bucurie, copii frumoşi și spectacol de muzică populară

Oana Cordoneanu

”Sărbătoarea mărțișorului” la Heleșteni

Oana Cordoneanu

Incendiu la liceul din Hălăucești. Directorul instituției, arătat cu degetul!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site