NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Parchetul Militar Iași va fi desființat


Propunerea vine din partea CSM, care invocă slaba activitate a magistraţilor militari, spre comparaţie cu cei de la restul parchetelor. Prezent ieri la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Suceava, Horaţiu Dumbravă, membru CSM, a declarat ca se are în vedere desfiinţarea instanţelor militare din toată ţara şi înfiinţarea unor complete specializate.

 

Dumbravă a spus că instanţele militare pentru care CSM intenţionează să propună desfiinţarea sunt Curtea de Apel Militar Bucureşti, precum şi tribunalele militare Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti. „Ca să aveţi o imagine, un judecător de la Curtea de Apel Suceava soluţionează pe lună, în afara vacanţei judecătoreşti, peste optzeci de dosare, un judecător militar soluţionează per lună, la Iaşi, de exemplu, 1,9 dosare sau la Cluj 1,5 dosare. La Bucureşti, e adevărat că sunt mai multe, opt dosare pe lună. Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanţele militare si avem în intentie acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanţe militare, prin desfiinţare, la Judecătoria Botoşani, care în 2014 a avut o încărcătură pe judecător de 1.806 dosare”, a spus Dumbravă.

Nici un dosar soluţionat într-un an

El a arătat că s-a discutat deja acest subiect în cadrul CSM şi va fi avansată „cât de curând” o propunere în acest sens. Acesta a invocat un posibil impediment în luarea acestei decizii apartenenţa la organismele europene. „A apărut, ca un fetiş, cum că Tratatul de aderare la Alianţa Nord Atlantică nu ar permite acest lucru. Nu este adevărat. Dacă citim cu atenţie Legea cadru 362 din 2004, nu se face referinţă la existenţa instanţelor militare”, a spus Horaţiu Dumbravă. în schimb, CSM va propune existenţa unor complete specializate pentru militari la instanţele ordinare, inclusiv la înalta Curte. „Instanţele militare nu au, efectiv, de lucru. Trebuie să vă imaginaţi că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluţionat, trimis în 2014. Este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanţe cum e Curtea de Apel Bucureşti, care are dosare extrem de complexe în penal, dar nu numai în penal. Trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină”, a mai spus Dumbravă.

1,9

Aceasta este media lunară a dosarelor soluţionate la Parchetul Militar Iasi

Sursa: ZiarulEvenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Eveniment caritabil ,,Un sunet în tăcere”

Redacția

Prefectul Olteanu va ţine audienţă la Paşcani

Oana Cordoneanu

Unu din zece români infectaţi cu HIV este din județul Iași!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site