RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ONU declanşează „alerta roşie”: Planeta este în pragul colapsului după un deceniu în care au fost doborâte o serie de recorduri

Un nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, aflată sub egida ONU, avertizează că planeta va fi „în pragul colapsului” după 2023, după ce s-au doborât recorduri în materie de poluare, încălzire globală şi concentraţii de gaze cu efect de seră, relatează AFP, preluată de News.ro.

Au fost doborâte recorduri pentru căldura oceanelor, creşterea nivelului mării, retragerea gheţarilor etc. 2023 a încheiat cel mai fierbinte deceniu înregistrat vreodată, împingând planeta „pe marginea prăpastiei”, a avertizat marţi ONU.

Raportul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) arată că au fost doborâte şi, în unele cazuri, „spulberate” recorduri în ceea ce priveşte nivelul gazelor cu efect de seră, temperaturile de la suprafaţă, temperatura şi creşterea acidităţii oceanelor, creşterea nivelului mării, extinderea banchizei din Antarctica şi retragerea gheţarilor.

Planeta este „în pragul colapsului”, în timp ce „poluarea cu combustibili fosili provoacă un haos climatic fără precedent”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Mai este încă timp pentru a arunca oamenilor şi planetei un colac de salvare”, a spus el, dar trebuie să se ia măsuri „acum”.

  

Raportul confirmă că anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie la suprafaţa globului de 1,45°C peste nivelul de referinţă din perioada preindustrială.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Iohannis: Sunt politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice / Răspunsul lui Katalin Novak

Redacția

Nicușor Dan vrea să facă aerul respirabil în București cu o firmă care a făcut proiecte pentru Londra și Dublin

Redacția

Alexandru Rafila: Prioritatea acestui mandat este controlul pandemiei și revenirea la realitate / Centrele de vaccinare pot funcționa și ca centre de testare

Redacția
Încarcă...