RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Olimpicii români care au adus 6 medalii la matematică vor să părăsească țara pentru care au făcut performanță. De ce vor să facă facultatea în străinătate

Elevii de 10 la matematică s-au întors seara trecută acasă! Ţara noastră a obţinut o performanţă istorică la Olimpiada Internaţională de Matematică. România s-a clasat pe locul 4 în lume, după ce elevii români au obţinut cinci medalii de aur şi una de argint la competiţia din Japonia, la care au participat 112 ţări. Este cea mai bună clasare pentru noi, din ultimii 24 de ani. 
Aşa au fost primiţi acasă, seara trecută, elevii de aur ai României, după o competiţie în care au reuşit să scrie istorie.

Pavel Ciurea, olimpic medaliat cu aur: “Extrem de bucuros pentru că în sfârșit, după atâta muncă, încep să vină și rezultatele.”

Andrei Moldovan, olimpic medialiat cu aur: “A fost o experienţă unică, mă bucur ca am reuşit mai bine decât anul trecut și sper că generațiile următoare să obțină rezultate la fel de bune.” 

Radu Lecoiu, olimpic medaliat cu argint: “Fiecare problemă pe care o avem de rezolvat la olimpiadăp este practic un mister pe care trebuie să îl elucidăm într-un anumit timp.” 

  

Cu un total de 204 puncte, elevii au plasat România pe prima poziție între țările din Europa și pe locul 4 în clasamentul pe națiuni, după China, Statele Unite și Coreea de Sud. Este cea mai bună reuşită din ultimii 24 de ani. 

Flavian Georgescu, profesor matematică“Este o reuşită care va rămâne în istoria României, o reuşită pe care nu o putem compara cu rezultatele anterioare.”

Reporter: “Cât te-ai pregătit?”

Pavel Ciurea, olimpic medaliat cu aur: “Păi în ultimii şase ani, pot să spun. Ultimele patru luni de la începere barajelor, cam 12-13 ore pe zi pot să spun.”

Andrei Moldovan, olimpic medaliat cu aur: “A fost o muncă constantă de mic.”

Mihaela Moldovan, mama unui elev olimpic: “Este un moment tare emoţionant, ne simţim copleșiți. Pentru ei competițiile acestea sunt viaţa lor.”

Ce urmează pentru olimpicii României?

Deşi au realizat performanţe pentru România, olimpicii nu vor să rămână în ţară, ci vor studia în continuare în străinătate.

Radu Lecoiu, olimpic medaliat cu argint“Cred că o facultate în străinătate îmi oferă în momentul aceasta ceva mai multă deschidere, cursuri mult mai bune decât avem aici și, în primul rând, o competiție între elevi mult mai bună.”

Cătălin Gherghe, profesor coordonator al lotului olimpic“Nu e ceva  normal să plece la facultate în străinătate, e normal să își dorească competiţia, ce ar trebui să încercăm să facem este să ii aducem înapoi după ce termină facultatea.”

Competiţia a fost acerbă. Fiecare dintre cele 112 ţări participante la Olimpiada Internaţională de Matematică a fost reprezentată de câte un lot format din şase elevi. 

observator

Related posts

A început BACALAUREATUL. Un sfert dintre absolvenții din județ nu s-au înscris la examene

Redacția

RELIGIA ÎN ŞCOLI. Ce spun PSIHOLOGII despre modul cum trebuie predată materia. Poziţia Bisericii

Redacția

Preșcolarii din Pașcani vor merge la grădiniță în scenariul verde. Unitățile pregătite pentru actualul context pandemic

Oana Cordoneanu
Încarcă...