Dacă ai avut norocul să observi o eclipsă totală, cu siguranță îți amintești haloul strălucitor de lumină din jurul Lunii în timpul totalității. Acesta ne ajută să înțelegem forma coroanei unei găuri negre.
Acest halou, cunoscut sub numele de coroană, reprezintă atmosfera exterioară difuză a Soarelui. Deși este atât de subțire încât pe Pământ ar fi considerată un vid, temperatura sa ajunge la milioane de grade, motiv pentru care devine vizibilă în timpul unei eclipse totale. Potrivit înțelegerii actuale despre dinamica găurilor negre, acestea ar trebui să aibă, de asemenea, o coroană. La fel ca cea a Soarelui, aceasta este dificil de observat în mod normal.
Totuși, un studiu publicat în The Astrophysical Journal a reușit să facă observații despre această regiune eluzivă.
Care este forma coroanei unei găuri negre?
În cazul unei găuri negre active, se presupune că există un tor (o „gogoașă”) de gaz și praf în jurul găurii negre, în care se află un disc de acreție format din material încălzit, aliniat cu planul de rotație al găurii negre. Din regiunile polare ale găurii negre sunt emise jeturi de gaz ionizat care se deplasează aproape cu viteza luminii.
» Citește continuarea pe pagina autorului