RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

O nouă schimbare importantă în Codul Rutier

O nouă schimbare importantă în Codul Rutier urmează să aibă loc. Potrivit unui proiect de lege ce a fost depus pe site-ul MAI, vârsta de obţinere a permisului auto va suferi modificări. Mai exact pentru anumite categorii de șoferi vârsta de obţinere a permisului va fi pusă în concordanță cu practica europeană.

Codul Rutier ar urma să fie modificat în aşa fel încât vârsta de obținere a permisului pentru șoferii de camion și autobuz să fie redusă. Cu toate acestea reducerea vârstei de obţinere a permisului este condiționată de obținerea unui certificat de competență profesională pentru atestarea calificării. Acest atestat este acordat pe baza participării la un curs și a trecerea unui test la finalul acestuia.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică și, după adoptarea în ședință de Guvern, va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.

Scopul actului normativ are ca şi scop să pună în acrod legislația națională cu prevederile Directivei europene 2018/645. Prin intermerdiul acestor directive au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime de la care se poate obține permisul de conducere pentru anumite categorii de vehicule.

  

Reducerea vârstei de obținere a permisului este condiționată de obținerea unui certificat de competență profesională pentru atestarea calificării, acordat pe baza participării la un curs și a trecerea unui test la finalul cursului.

”Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test”, prevede proiectul de lege.

Schimbarea Codului Rutier va fi aplicată odată cu aprobarea Parlamentului. Însă cei ce nu obțin certificatul de competență profesională vârsta minimă la care pot conduce aceste vehicule rămâne 21 de ani.

Reducerea vârstei se face și în cazul șoferilor pentru autovehiculele destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri, în afară de locul conducătorului autor, adică pentru categoria D.

De la 1 iulie, toți cetățenii care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase. Astfel, Codul Rutier 2020 schimbă regulile pentru viitorii candidați ce se înscriu la cursurile unei școli de șoferi. Luna iulie aduce obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului deja obligatoriu. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor.

Începând cu 1 ianuarie 2020 Codul Rutier prevede și modificări și pentru utilizatorii telefonului mobil la volan, aceasta fiind una dintre cauzele care duce la producerea accidentelor rutiere, aceștia vor primi sancțiuni mult mai mari, iar cei care sunt prinși că vorbesc la telefon în timp ce ce conduc, riscă să rămână fară permisul de conducere, pe o perioadă de 30 zile.

Vitezomanii vor avea si ei de suferit din cauza noului Cod Rutier, deoarece acesta are în vedere interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar și prevede majorarea in funcție de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului de conducere dar și a cuantumului amenzii.

bzi

Related posts

Acţiune de prevenire a evenimentelor rutiere, la Pașcani! 23 de sancțiuni pentru viteză

Ema Roman

Tânăr cercetat de polițiștii pășcăneni după ce a distrus două camere de supraveghere

Redacția

Un șofer a primit amendă si s-a ales cu permisul suspendat pentru că a încălcat marcajul continuu

Redacția
Încarcă...