RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Cum s-au împărțit clanurile mafiote la Iași! Zonele în care rivalii nu calcă niciodată! Un interlop celebru, personaj-cheie între toate grupările

Clanurile mafiote din Iași au împărțite teritoriile, iar rivalii nu au ce căuta în aceste locuri. Totuși, există un personaj-cheie care are accesul peste tot. În Iași, câteva clanuri sunt extrem de cunoscute, însă există și grupări care nu sunt atât de vizibile, dar sunt prezente peste tot

Este știut faptul că în Iași există mai multe grupări, cunoscute generic drept clanuri mafiote. Dacă în urmă cu ceva ani interlopii stăteau ascunși și nu se afișau atât de des, lucrurile s-au schimbat oarecum, iar astăzi „șmecheria” este ca un interlop să fie cât mai vizibil și mai prezent. Rețelele de socializare sunt acum rampa de lansare a interlopilor. Chiar și luptele de odinioară s-au mutat în mediul online și toți încearcă să evite problemele cu legea. Totuși, nu reușesc de fiecare dată. Clanurile din Iași pot fi numărate pe degete. Doar câteva sunt „celebre”, însă există și unele care nu sunt atât de vizibile, dar sunt la fel de prezente pe linia infracțională.

Interlopii cu „state vechi” pot fi ușor numărați. Vorbim despre Costel Corduneanu, Cosmos Tănase și Viorel Oarză. Ei sunt cei mai cunoscuți din Iași, însă lista este lungă. De exemplu, Costel Corduneanu, un fost sportiv de performanță, a devenit cumva celebru după ce s-a apucat de infracțiuni. Împreună cu frații săi, Costel a reușit să câștige sume importante de bani, după ce toți au încălcat des legea, lovind, amenințând diferite persoane din Iași, iar unora cerându-le taxă de protecție. Clanul Cordunenilor a strâns un CV bogat de infracțiuni. Zona lor de influență a fost inițial în Dancu, însă treptat au pus stăpânire pe mai multe zone din municipiul Iași, cum ar fi o parte din cartierul Nicolina și o parte din zona CUG. Mai mult decât atât, au început să-și deschidă afaceri și s-au apucat de tranzacții imobiliare. Cam toți mebrii clanului Corduneanu au vizitat mai mult sau mai puțin pușcăriile din țară și din afara țării.

Tănase este un alt clan din Iași. Cel mai cunoscut membru și totodată șeful clanului este Cosmos Tănase, fiind știut și printre interlopii din țară. Cosmos s-a sprijinit tot pe familie pentru a pune bazele clanului. Fiind de loc din zona Brăilei, Cosmos a ajuns după revoluție la Iași, iar de aici a condus o rețea ce se ocupa cu fel de fel de ilegalități. Cosmos a fost condamnat pentru trafic de droguri și a stat închis. Asta nu l-a oprit să adune o avere consistentă și să aibă mai multe proprietăți în zona centrală a Iașului. Ca o ironie a sorții, familia lui Cosmos are o proprietate chiar lângă Poliția Municipiului Iași. Zona în care acesta se simte ca acasa în Iași este zona centrală.

  

Nepoții lui Cosmos Tănase au ajuns să fie cunoscuți poate la fel de mult ca unchiul lor. Vorbim despre mai mulți frați, printre care Jean Brăileanu sau Vandam Constantin. Cei din urmă au ajuns la Iași tot din zona Brăilei, acolo unde tatăl lor Ulise era cunoscut tot pentru combinații periculoase. Jean Brăileanu și Vandame Constantin au ieșit în evidență după ce au ajuns să fie proprietari pe o parte a casei fostului politician Ionel Agrigoroaei din zona Sărărie. Nepoții lui Cosmos au intrat în plin în rândul infractorilor și au fost ținuți sub observație de polițiști după „războaiele” purtate pe rețelele de socializare cu clanul Cordunenilor. Zona lor de „acțiune” este, așadar, Sărărie.

Un alt interlop cunoscut la Iași este Cătălin Băcăuoanu. Inițial prieten cu membrii clanului Corduneanu, Băcăuoanu ajunge într-un final să fie dușman de moarte cu aceștia și este implicat într-un scandal de proporții, care s-a terminat cu arestări. Băcăuoanu a comis nenumărate infracțiuni, însă de ceva timp gruparea pe care el a condus-o a început să dispară. Băcăuoanu și-a dus traiul în zona Holboca, acolo unde a și locuit o perioadă. Ca orice interlop care se „respectă”, Cătălin Băcăuoanu a stat închis o perioadă pentru infracțiuni diverse, printre care și șantaj.

O altă grupare cu state vechi la Iași este clanul Gangal. Membrii acestui clan sunt extrem de mulți, însă nu se ridică la nivelul celorlalte clanuri mai sus menționate. Cu toate acestea, în zona Dalas-Galata, membrii clanului au fost „șefi”. Infracțiunile comise de membrii acestuia sunt diverse: de la furt până la lovire, amenințare sau viol. O mare parte dintre cei care au făcut sau fac parte din grupare au ajuns după gratii și nu s-au liniștit nici după ce au fost elberați.

La Iași există și o grupare, cunoscută drept „țiganii”. În acest caz nu se poate vorbi despre un clan. Totuși, mai multe familii ale „Stăneștilor” din comuna Ciurea și Grajduri au făcut un fel de alianță și au comis fapte penale grave. Țiganii însă nu s-au bazat mai mult pe camătă și spălare de bani. Infracțiunile economice i-au trimis pe mulți dintre „Stănești” după gratii, însă nu i-a oprit. Este cunoscut faptul că țiganii cotizează la șefii unor clanuri din Iași pentru a primi sprijin sau doar pentru a se folosi de numele lor, atunci când este cazul.

Există însă un personaj cheie în rândul interlopilor. Este vorba despre Viorel Oarză, un individ ce a comis un lung lanț de infracțiuni și a devenit cunoscut după ce a încercat să omoare, trăgând cu pistolul într-un lider al unui clan albanez. Asta s-a petrecut în Italia. S-a întors la Iași și s-a apucat de afaceri imobiliare. Individul este tolerat de toate grupările mafiote din Iași. Mai pe scurt, nu are probleme cu nimeni. Cum s-a ajuns la o asemenea relație este greu de spus. În iarna anului trecut, Oarză a fost ridicat de polițiști, fiind acuzat că a incendiat un autoturism de aproximativ 100.000 de euro.

Clanurile din Iași își desfășoară afacerile departe de țară. Deși fac unele combinații în țară, banii nu vin de aici. De exemplu, clanul Corduneanu este destul de tare intrat în Anglia, la fel ca gruparea condusă de Cosmos Tănase. Oarză încă mai are „afaceri” în Italia, iar restul sunt împărțiți prin mai toate orașele mari din Europa. În orice caz, polițiștii din Iași reușesc să supravegheze activitatea infracțională a acestora, iar în ultimii ani, pe rând, membrii din mai toate clanurile au ajuns în spatele gratiilor. Și astăzi o parte dintre interlopi se află în spatele gratiilor, printre ei fiind și Costel Corduneanu. De-a lungul anilor, numeroase persoane din mediul afacerilor și nu numai au avut de suferit din cauza acestor clanuri, iar unele dintre acestea au fost chiar terorizate de interlopi.

bzi

Related posts

VIDEO: Incendiu în Păcurari. O femeie, găsită căzută în apartamentul cuprins de flăcări

Redacția

Fostul şef al SPP Iaşi, băgat ieri la puşcărie. O carieră distrusă de nervi şi alcool

Redacția

CJ Iaşi împarte bani pentru pieţe, terenuri de sport şi reţele de gaz

Redacția
Încarcă...