NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

O corabie „geamănă” a celebrei nave suedeze de război Vasa a fost descoperită de arheologii marini în largul coastelor oraşului suedez Vaxholm

O corabie „geamănă” a celebrei nave suedeze de război Vasa a fost descoperită de arheologii marini în largul coastelor oraşului suedez Vaxholm, situat la 30 de kilometri de Stockholm, a anunţat luni Muzeul Epavelor Vrak, informează AFP.

Botezată „Applet” („Mărul”), nava a fost construită în 1629 de acelaşi constructor naval care a fabricat şi Vasa, la un an după naufragiul emblematicei ambaracţiuni suedeze în timpul călătoriei sale inaugurale.

„Odată cu descoperirea lui Applet, putem să aducem o piesă centrală a puzzle-ului despre dezvoltarea construcţiei navale suedeze”, a declarat într-un comunicat unul dintre arheologii care au coordonat cercetările, Jim Hansson.

„Descoperirea ne va permite să înţelegem felul în care navele de război au evoluat, de la Vasa instabilă la gigantul capabil să navigheze şi să controleze Marea Baltică”, a precizat el, adăugând că flota suedeză a fost un factor decisiv pentru ca acest regat să se impună ca o mare putere a secolului al XVII-lea.

Advertisements
  

Potrivit muzeului menţionat, uriaşa epavă a fost văzută prima dată în decembrie 2021 într-o strâmtoare din largul localităţii Vaxholm.

Advertisements

„Construcţia şi dimensiunea impresionantă ni se păreau extrem de familiare. Speranţa de a găsi una dintre navele similare cu Vasa s-a trezit atunci în noi”,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Germania caută cu disperare gaz pentru iarnă

Redacția

VIDEO Luptători Wagner care par să-şi bată cu lopata propriul comandant, surprinşi într-o filmare cu drona

Redacția

Președintele Iohannis merge miercuri la Paris: Dineu de lucru la invitația lui Emmanuel Macron privind situația de securitate din Sahel, înaintea Summitului UE – Uniunea Africană

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site