Sistemul Solar nu este static; el se deplasează în jurul Căii Lactee. Ocazional, traversează regiuni cu un mediu interstelar mai dens. Impactul acestor nori de hidrogen și alte materiale asupra Sistemului Solar și a planetei noastre nu este complet înțeles, dar există posibilitatea ca norii de gaz interstelar să fi declanșat o eră glaciară.
Cercetări anterioare, publicate la începutul acestui an, sugerează că Sistemul Solar a traversat un nor interstelar dens acum 2 milioane de ani, ceea ce ar fi putut cauza o eră glaciară. Lucrări ulterioare au identificat un alt exemplu posibil, de această dată cu 7 milioane de ani în urmă, dar efectele acelei întâlniri ar fi fost mai complexe.
„Acest nor a fost cu mult în trecutul nostru, iar dacă am traversat ceva atât de masiv, am fost expuși mediului interstelar”, a explicat Merav Opher, fiziciană în domeniul spațiului de la Universitatea Boston (SUA).
O plimbare a planetei prin spațiu
Aceasta este esența evenimentului: norul interstelar a afectat bula de plasmă creată de Soare, heliosfera. Noile cercetări sugerează că cele două întâlniri, prima cu marginea Bulei Locale (acum 7 milioane de ani) și apoi cu Norul Rece din Constelația Linx (acum 2 milioane de ani),
» Citește continuarea pe pagina autorului