NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Noi reguli în angajarea absolvenţilor. Perioada obligatorie de angajare a tinerilor s-a redus la jumătate

Veşti bune pentru proaspeţii absolvenţi de liceu sau facultate. Aceştia au mai multe şanse să-şi găsească un loc de muncă după ce legea care acordă stimulente firmelor care angajează tineri stagiari s-a modificat. Perioada minimă de angajare s-a redus de la trei ani la un an şi jumătate şi au fost păstrate ajutoarele băneşti acordate de stat.

 

 Paul Butnariu are o firmă de construcţii. Modificările legii care acordă facilităţi pentru angajarea tinerilor fără exeperienţă l-a încurajat să aducă în echipa sa patru ingineri stagiari.

  

„Principalul e că spiritul a rămas acelaşi, în sensul în care există anumite avantaje şi atuuri în ceea ce priveşte angajarea unor tineri absolvenţi în câmpul muncii”, spune Paul Butnariu.

După noua lege, angajatorul nu mai este scutit de plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma era oricum, mică – 4 lei în cazul salariului minim pe economie. Dar primeşte, în continuare, sume importante de bani.

Advertisements

În funcţie de studii, angajatorul primeşte de la stat sume între 500 şi 750 de lei pentru fiecare absolvent pe care îl angajează.

De la începutul acestui an s-au înscris la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă 32 de mii de absolvenţi de liceu şi facultate.

Schimbările legislative au venit după ce vechiul proiect de încurajare a angajării absolvenţilor nu a avut impactul dorit.

„Într-o perioadă de criză, un angajator nu se poate mobiliza încă trei ani, de exemplu, după un an cât este contractul să mai menţină o astfel de persoană în activitate, pe când 1,5 ani este la îndemâna, cred eu, a oricărui angajator”, spune ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Dacă nu respectă contractul, angajatorii vor fi obligaţi să restituie întreaga sumă primită drept ajutor de la stat, plus dobanda de referinţă a BNR. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în această toamnă.

O altă modificare adusă legii 76/2002 este şi aceea de introducere a noţiunilor de şomer de lungă durată şi de tânăr cu risc de marginalizare socială. Asttfel, şomerii de lungă durată sunt cei care nu au avut un loc de muncă pe o perioadă mai mare de un an, în cazul în care au vârste de cel puţin 25 de ani, sau cei care nu au fost angajaţi timp de 6 luni, în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.

Se introduce, totodată, definiţia tânărului cu risc de marginalizare socială. Acesta este, potrivit noilor modificării publicate în Monitorul Oficial, o persoană cu o vârstă cuprinsă între 16 şi 26 de ani, care se înregistrează la o agenţie pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează într-una dintre următoarele categorii: se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilităţi; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea; are copii în întreţinere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate sau este victimă a traficului de persoane.

Odată cu această noţiune a fost introdusă în lege şi categoria „angajatorilor de inserţie”, cei care recrutează astfel de tineri şi care obţin lunar, pentru fiecare dintre ei, o sumă de cel mult 1.000 de lei, echivalentul dublului valorii indicatorului social de referinţă.

Iniţial, nu beneficiau de indemnizaţie de şomaj doar persoanele care refuzau un loc de muncă ce era potrivit pregătirii sau nivelului de studii pe care îl aveau şi care era situat la o distanţă de cel mult 50 de kilometri de localiltatea în care locuiau, cele care nu participau la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională şi absolvenţii care, la data solicitării acesteia, urmau o formă de învăţământ. După modificarea legii, încă o categorie de persoane pierde dreptul de a cere indemnizaţie de şomaj, mai exact absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, în momentul în care cer indemnizaţia, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.

Sumele primite de angajatori

Absolvenţi de clasa a X-a sau absolvenţi de şcoli de arte şi meserii – 500 de lei;

Absolvenţi de clasa a XII-a sau a XIII-a, sau de învăţământ postliceal – 600 de lei

Absolvenţi de învăţământ superior – 750 de lei.

 sursa Digi 24.ro

Advertisements

Sursa: Ministerul Muncii

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Digi24. Reportaj în satul în care casele se vând cu 250 de euro. Un bărbat vrea să cumpere 13: Căsuțe de vacanță, suntem o familie numeroasă

Redacția

VIDEO Un tramvai a deraiat la Gara de Nord din Timișoara și a ajuns pe trotuar/ Liniile, proaspăt reabilitate

Redacția

Peste 400 de mercenari ruși operează în Kiev pentru a-i asasina pe Volodimir Zelenski și miniștrii săi, pregătind terenul Moscovei în preluarea controlului (The Times)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site