RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Naşterea în apă, aleasă de tot mai multe mămici. Medicii explică riscurile şi avantajele

Dornice să nască natural, dar speriate de dureri, tot mai multe mame decid să-şi aducă bebeluşul pe lume în apă. Subiectul a devenit controversat, iar specialiştii s-au împărţit în două tabere. În timp ce unii susţin că naşterea în apă aduce beneficii şi pentru mamă şi pentru bebeluşi, sunt şi medici care vorbesc despre risc mare de infecţii. Multe clinici care ofereau astfel de proceduri s-au închis.

 

  

La 44 de ani, Rodica Talmaci se pregăteşte să-şi aducă pe lume cel de-al doilea copil într-o cad cu apă caldă. Acest bazin nu este unul pentru naşteri, dar îi permite să exerseze mişcările care o vor ajuta când îi va veni sorocul. 

Ar fi vrut să nască în apă încă de prima dată. Acum 14 ani, însă, în România nu era posibil. Iar în ultimii ani mai multe clinici au renunţat la astfel de proceduri. 
În Bucureşti nu mai există niciuna. Rodica Talmaci a găsit tocmai în Constanţa. 

Femeile care decid să nască în acest mod sunt tot mai multe. Deşi în Europa procedura există de sute de ani, este în continuare considerată controversată. 

“Statul ăsta în apă poate să mascheze anumite dureri sau poate o ruptura uterina să o mascheze. Câteodata ştim cu toţii, că femeia are nevoie de o epiozotemie, şi lucrul ăsta e mai greu de realizat în apă. La fel şi după ce s-a născut copilul. Copilul iese şi poate să înghită acel lichid în care naşte mama, chiar dacă la început este o apa sterilă, după aia nu mai e sterila”, spune medicul Cristian Posea, de la Spitalul Cantacuzino.

În plus, nu orice gravidă poate să opteze pentru o naştere în apă.

În România, procedura nu este decontată de stat şi costă cel puţin o mie de euro. Naşterea se face în bazine speciale, iar apa trebuie să întrunească anumite condiţii. Deşi cererea e mare, doar câteva clinici din Timişoara, Braşov, Constanţa şi Botoşani oferă astfel de servicii. 

Sursa 

 

Related posts

Centru de vaccinare anti-Covid la vama Nădlac, într-o săptămână. DSP Arad: Românii pot face vaccinul chiar la graniță

Redacția

Internările pentru non-urgenţe se suspendă pentru 14 zile în toată țara

Redacția

Sistemul informatic din Sănătate a căzut. Cardurile pacienților, blocate din nou

Redacția
Încarcă...