NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Mii de copii sfâşiaţi de dorul părinţilor

Din cauza lipsei banilor, mii de adulţi din judeţ iau calea străinătăţii pentru un trai mai bun, lăsându-şi copii acasă, fie singuri, fie în grija vreunei rude pleacă pentru un viitor mai bun pentru copii, dar le fac mai rău potrivit statisticilor, aproape 5.000 de copii din judeţ cresc departe de unul sau chiar de ambii părinţi realitatea este însă şi mai sumbră, dat fiind că puţini părinţi anunţă autorităţile că pleacă potrivit specialiştilor, copiii abandonaţi în ţară sunt mult mai vulnerabili şi pot înregistra întârzieri în dezvoltarea psihică.

 

 Copiii rămaşi acasă în urma fenomenului migraţiei masive a forţei de muncă reprezintă o realitate cu care se confruntă judeţul Iaşi. Potrivit unei statistici a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, aproape 5.000 de copii cresc departe de unul sau ambii părinţi. 1.012 copii au ambii părinţi plecaţi, în timp ce 3.107 au un singur părinte plecat. Alţi 617 fac parte din familii monoparentale, iar singurul părinte este departe de ei. În realitate însă, situaţia este şi mai gravă de atât şi o recunosc până şi autorităţile. „În aceste statistici sunt incluşi doar copiii ai căror părinţi au anunţat autorităţile că pleacă. În realitate, numărul este mult mai mare”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

  

Copiii nimănui

Copiii care au părinţii plecaţi rămân, de cele mai multe ori, în grija familiei extinse, cu precădere în grija bunicilor, a fraţilor mai mari, dar sunt şi situaţii în care rămân ai nimănui, fiind nevoiţi să se descurce singuri. Mulţi dintre ei, mai ales cei mai mici, care ajung în grija altor persoane ajung, să fie traumatizaţi din cauza sentimentului de abandon. „Părinţii se gândesc că pleacă pentru viitorul copiilor, pentru un viitor mai bun, dar fac mai rău. De regulă, copiii cu părinţi plecaţi, când cresc, au tulburări de comportament, fac tot felul de probleme, intră în anturaje diverse, absentează sau chiar abandonează şcoala. Mai mult de atât, unii copii ajung să fie depresivi din cauza faptului că nu are cine să-i asculte, să-i sfătuiască”, a mai declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Ce spun specialiştii

Potrivit specialiştilor, copiii abandonaţi în ţară de părinţii care şi-au găsit de muncă în străinătate sunt mult mai vulnerabili şi pot înregistra întârzieri în dezvoltarea psihică. „În unele situaţii, există riscul ca aceşti copii să intre în tot felul de grupuri cu influenţe negative pentru că sunt mai vulnerabili, chiar dacă nu se arată. De asemenea, sunt mai uşor de manipulat, sunt mai creduli şi pot deveni ţinte uşoare pentru oricine nu le doreşte binele. Un alt lucru ce li se întâmplă multora din cei care au unul sau ambii părinţi plecaţi este faptul că nu ştiu să-şi organizeze timpul activităţilor, interesul pentru şcoală fiind unul în scădere”, a declarat psihologul Cătălin Cojocaru.

De asemenea, unii copii pot ajunge să recurgă la gesturi extreme pentru a atrage atenţia părinţilor plecaţi. În plus, specialiştii menţionează că foarte mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare au un comportament deviant, încep să fumeze, să se drogheze, să fure, să renunţe la studii, să fugă de acasă, şi toate astea pentru a-şi aduce părinţii înapoi. De asemenea, plecarea părinţilor în străinătate poate avea impact şi asupra sănătăţii copiilor. Ei se alimentează incorect, ajungând să fie chinuiţi de boli de stomac sau migrene sau riscă să se îmbolnăvească de diferite maladii, adresându-se medicului doar în cazuri de urgenţă.

 

Părinţii trebuie să anunţe autorităţile când pleacă

Părinţii care pleacă să muncească în străinătate, indiferent dacă au contract sau nu, au obligativitatea de a anunţa autorităţile cu cine îşi lasă copilul. Ei sunt obligaţi să anunţe serviciul de asistenţă socială de care aparţin cu cel puţin 40 de zile înainte de plecare şi să desemneze o persoană care se va ocupa de copii. „Notificarea conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil”, se arată în Legea 257/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului. Legea mai prevede că serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor trebuie să asigure persoanelor desemnate consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului pe o perioadă de şase luni.

Nerespectarea, de către părinţi, a obligaţiei de a anunţa Serviciul Public de Asistenţă Socială cu privire la intenţia de a pleca la muncă în străinătate constituie contravenţie conform legislaţiei în vigoare şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 de lei.

„Părinţii se gândesc că pleacă pentru viitorul copiilor, pentru un viitor mai bun, dar fac mai rău” – Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi

 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Programul „Primul Job”, un sprijin pentru tineri

Redacția

Oferta locurilor de muncă de la ALOFM Pașcani valabile pentru perioada 19.02 – 26.02 .2014 (DOC)

Răzvan Grecu

Muncitorii necalificaţi şi cei care nu vorbesc limba engleză la un nivel acceptabil nu vor mai primi vize de lucru în Marea Britanie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site