NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Metodologia convențiilor individuale pusă pe ordinea de zi în mod ilegal. Nicio propunere a cetățenilor sau aleșilor nu a fost luată în seamă de primar!

Ședința de Consiliu Local ce va avea loc vineri are pe ordinea de zi și proiectul Metodologie de facturare individuală a apei în condominii pe baza convențiilor. În mod surpinzător, deși în ultimele două luni, la Pașcani au avut loc mai multe întâlniri între cetățeni, politicieni și reprezentantul ApaVital, Gheorghe Vlasie, niciuna din propuneri nu a fost însușită de primarul Dumitru Pantazi și transpusă în proiect.

 

Mai mult, primarul a pus pe ordinea de zi acest proiect fără a respecta legea. Fiind vorba despre un act ce are caracter normativ, conform articolului 7 din Legea transparenței decizionale, acest proiect trebuia să fie supus dezbaterii publice pentru cel puțin 30 de zile lucrătoare.

  

Conform unor informații din Primărie, Dumitru Pantazi a susținut în fața juriștilor că acest proiect a mai fost supus dezbaterii publice în luna mai și că nu mai are obligația legală să o facă și acum.

Cele susținute de primar nu-și au suport însă din punct de vedere juridic. Asta deoarece proiectul dezbătut în luna mai a fost adoptat prin hotărârea de Consiliu Local, ceea ce înseamnă că procesul legislativ a fost finalizat.

Cum hotărârea a fost abrobată de noul Consiliu Local, noul proiect înseamnă o inițiativă legislativă nouă și trebuie să respecte toți pașii prevăzuți de lege.

NewsPascani.com a consultat un jurist pe această temă pentru a vedea dacă legea este respectată în acest caz.

„Este o situație foarte simplă. Dacă vreți puteți compara cu ce se întâmplă în Parlament. O inițiativă legislativă are niște pași de urmat, iar procesul legislativ se încheie fie prin respingerea definitivă, fie prin adoptare. În acest caz este vorba despre un nou proces legislativ, iar acest proiect trebuie să treacă prin toate etapele prevăzute de lege pentru a putea fi adoptat legal. De altfel, dacă vă uitați cu atenție proiectul de hotărâre este inițiat în data de 23 septembrie, iar dezbaterea a fost făcută în luna mai. Este aberant să ai dezbaterea publică înaintea inițierii poriectului. Ce au dezbătut?”, a explicat juristul consultat de NewsPascani.com.

 

 

 

Advertisements

Related posts

CNP: Angajaţii vor avea câştiguri totale de 59,3 miliarde euro

Redacția

Singurul candidat înscris pe un post din Primăria Pașcani, a câștigat concursul

Oana Cordoneanu

ARSACIS a luat act de decizia CL Pașcani după proiectele inițiate de societatea civilă

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site