NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Mesajul senatorului Sorin Lazăr de Ziua Mondială a Sănătăţii

În fiecare an, în data de 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi ce marchează întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948.

Această zi reprezintă o oportunitate pentru fiecare dintre noi să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. Vectorii sunt organisme – cel mai frecvent artropode, precum ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar și animale, precum rozătoarele – care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.

  

Scopul campaniei prilejuite de Ziua Mondială a Sănătății este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi, mai ales, stimularea familiilor şi a comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.

Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent.

Dragi colegi, este deosebit de importantă tema campaniei din acest an, mai ales dacă ne gândim că bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.

Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese la nivel mondial. În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

Este important să nu uităm că bolile transmise de vectori sunt numeroase și variate: țânţarii, de exemplu, nu transmit doar malaria şi boala Denga, ci şi filarioza, encefalita japoneză,  febra galbenă, infecţia cu virusul West Nile, cel din urmă fiind prezent la noi în țară în 14 cazuri în anul 2012.

De asemenea, căpușele pot transmite boala Lyme sau borelioza, fiind înregistrate 698 de cazuri în anul 2012 numai în țara noastră.

Cred că ne-am făcut cu toții o imagine de ansamblu asupra situației bolilor transmise de vectori și consider că ocazia Zilei Mondiale a Sănătății este una propice informării populației asupra acestor riscuri și, mai ales, asupra măsurilor prin care ne putem cu toții apăra de aceste boli.

Nu în ultimul rând, salut și susțin campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii la noi în țară, campanie ce are sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” și este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Vă invit și pe dumneavoastră să susțineți această campanie, mai ales că subiectul sănătății este unul care ne privește pe toți, indiferent de vârstă, funcție sau chiar culoare politică.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

PRM Pașcani are un președinte interimar

Marius Parteni

Ţările din Sud-Estul Europei încearcă să depăşească împreună criza economică (VIDEO)

Redacția

ȘEDINȚA EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI LOCAL DIN MUNICIPIULUI PAȘCANI – 29 MAI 2015 (VIDEO)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site