RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

„Merită să ne treacă elevii pragul”: Școală la standarde europene la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”

Poate nu are cel mai cunoscut blazon din municipiu, însă Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” are cu siguranță cu ce se lăuda. Mulți dintre noi am auzit de performanța extraordinară a Andreiei Luca, absolventa cu cea mai mare medie din județ la finalul ciclului gimnazial și al Evaluării Naționale, dar puțin știm că fostul Grup Școlar este una din puținele școli din țară ce oferă certificate de competențe profesionale recunoscute în Uniunea Europeană.

Cea mai călduroasă școală din oraș

800 de elevi și preșcolari vor învăța anul acesta la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”, incluzând cele 6 grupe ale Grădiniței cu Program Normal nr. 6 ce a fost preluată începând cu anul acesta. Cu o nouă conducere, în urma pensionării fostului director, prof. Nadia Voinea, școala are planuri mari pentru noul an școlar. Prof. Maria Petrovici a preluat direcțiunea liceului, iar ei i s-a alăturat ca adjunct prof. Elena Panțiru, care predă limba română ca titulară din 2004 și se va ocupa în principal cu activitățile didactice.

Cei 45 de profesori ai liceului vor să ridice ștacheta școlii, iar pentru asta s-au făcut în ultima vreme investiții importante: a fost reparat terenul de sport iar izolația școlii a fost refăcută complet. „Suntem cea mai călduroasă școală din oraș”, râde directorul Maria Petrovici.

  

Pentru a veni în întâmpinarea elevilor care nu locuiesc în oraș, conducerea a adoptat o nouă structură a turelor. Orele vor începe la ora 8.00 dimineața, când învață clasele I-VIII. Elevii de liceu, mulți dintre ei din comunele înconjurătoare, vor învăța după amiaza. „Să poată să ajungă la timp la cursuri, să nu întârzie din cauza navetei”, explică directorul școlii.

Învățământ profesional de calitate europeană din 2006

Liceul a obținut calificările pentru a oferi certificate de competență profesională la standarde europene pe toate trei nivelurile de învățământ liceal. Printr-un program PHARE, cu ajutorul căruia școala a fost renovată, au fost dotate laboratoarele și atelierele școlii cu utilaje noi. Elevii își fac ucenicia în patru ateliere de confecții și tricotaje, două laboratoare de testare a fibrelor textile , 3 linii de calculatoare funcționale și 2 ateliere de electrotehnică și automatizări.

La sfârșitul celor 12 sau 13 ani de școală, mulți absolvenți nici nu mai insistă să-și ia bacalaureatul, ci rămân cu unul din cele trei certificate – designer vestimentar, tehnician în industria textilă și operator de calculatoare – valabile în Uniunea Europeană și cu care mulți și-au găsit ușor de lucru în țările occidentale. „Merită, pentru acest certificat, să ne treacă elevii pragul”, spune prof. Maria Petrovici. 

Chiar sunt gata pentru noul an școlar. „Așteptăm să le auzim râsetele vesele”

Liceul „Busuioc” e una din unitățile școlare din Pașcani care a reușit să fie gata la timp pentru a primi elevii din clasa pregătitoare. Grupul sanitar și mobilierul au fost adaptate pentru mititei. „Clasa este pregătită iar dl învățător îi așteaptă pe copii. Noi toți îi așteptăm cu emoție”, spune prof. Petrovici.

Deschiderea noului an școlar este programată luni, 17 septembrie, de la 9.30. Conducerea școlii așteaptă invitați oficiali, părinți, dar în primul rând, pe copii. „Așteptăm cu drag elevii, fără ei școala e pustie, așteptăm să le auzim râsetele vesele și să-i vedem”, încheie prof. Petrovici.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Elev de la ”Sadoveanu” premiat la concursul interjudețean de geografie “Ioniță Ichim”

Oana Cordoneanu

Directorului Centrului de Studiii Ștefan cel Mare și Sfânt Bucovina – Pașcani a fost desemnat pentru o perioadă de cinci ani președintele U.N.D.I.P.P.R.

Redacția

Salariu sau pensie? Decizia care ar putea readuce profesorii necalificați

Redacția
Încarcă...