RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Masacru în pădurea din Mircești

Un adevarat masacru s-a petrecut intr-una din cele mai vechi paduri ale judetului Iasi. Codrii seculari care l-au incantat pe bardul de la Mircesti, poetul Vasile Alecsandri, sunt retezati zilele acestea de drujbe, intreaga suprafata forestiera cazand victima unor grupuri economice de interese de care unii sef ai silvicului nu par sa fie straini. Saptamana trecuta, localnicii comunei Mircesti au fost îngroziti de sunetele drujbelor care se auzeau din padurea de la marginea localitatii.

Acestia s-au anuntat unii pe altii si au pornit spre locul unde aveau sa descopere câtiva muncitori care taiau fara nicio autorizatie copacii.

“Taierile au inceput marti. Am inceput un protest spontan, dupa ce am auzit sunetul drujbelor. Nu stim de ce au inceput aceste taieri. E un joc de puzzle, informatiile vin cu picatura, pentru a nu reusi sa il gasim pe cel care a organizat acest masacru. Cerem sprijinul tuturor institutiilor pentru a stopa acest lucru. Oamenilor din comuna nu le-au fost retrocedate padurile niciodata”, a declarat Gilda Loghin, profesor in comuna Mircesti.

  

Pana sa intervina satenii drujbele au reusit sa culce la pamant un numar impresionant de arbori. Padurea a apartinut de veacuri localnicilor. Le-a fost confiscata de regimul comunist si nu au reusit sa o recupereze tocmai din cauza opozitiei facute de autoritatile silvice care acum prefera sa trimita o firma sa o taie decat sa o dea in grija localnicilor. “Nu as putea cantari nici in aur valoarea acestei paduri, pentru ca valoarea ei este mult mai mare, este vorba despre o valoare spirituala. Speram sa mentinem acest colt de padure asa cum l-am prins noi de la parintii nostri. Speram ca cei de la Directia Silvica sa isi revizuiasca atitudinea, pentru ca Lunca din Mircesti este rezervatie naturala si este protejata de lege”, a mai spus localnica.

Desi jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au filmat trunchiurile mari de copaci culcate la pamant, in mod ciudat responsabilii de la Ocolul Silvic Pascani sustin ca este vorba doar de o simpla “igienizare”. De fapt ceea ce intelege seful Ocolului Silvic Pascani prin igienizare este o defrisare masiva. Mai trebuie precizat ca suprafata respectiva s-a aflat o lunga perioada intr-o arie naturala protejata, fapt recunoscut si de seful Ocolului Silvic Pascani.

“Cand s-a facut reevaluarea fondului forestier de la Mircesti s-a constatat ca masa lemnoasa poate fi scoasa din circuitul protejat. S-a spus ca sunt prea multi plopi si salcii care ar putea dauna rezervatiei. Noi am taiat doar plopi si salcie, pentru a proteja padurea”, a declarat recent Ionel Pintilie, seful Ocolului Silvic Pascani. In cursul zilei de ieri Pintilie nu a putut fi contactat pentru a da unele lamuriri. Avand in vedere statutul de zona protejata, suprafata forestiera se afla si sub patronajul Academiei Romane si este supravegheata permanent de Agentia pentru Protectia Mediului Iasi. “Noi o sa luptam pe toate caile legale ca sa obtinem stoparea acestor taieri. Permanent s-a invocat faptul ca padurea face parte dintr-o rezervatie naturala. Dar daca face parte dintr-o rezervatie naturala, atunci trebuie protejata”, au spus localnicii revoltati.

Interesele sefului Ocolului Silvic

Daca includerea padurii in cadrul unei rezervatii s-a facut cu scopul de a fi protejata, iata ca cei care au fost pusi sa o pazeasca si sa o protejeze, adica Ocolul Silvic Pascani, au ales sa o taie. Saptamana trecuta, cand au inceput taierile, oamenii s-au pus in fata utilajelor si au protestat. Initial, primarul s-a alaturat oamenilor care au venit sa protesteze, fapt care l-a deranjat pe seful Ocolului Silvic. “Domnul inginer Pintilie mi-a spus sa o las mai moale, pentru ca trebuie sa fie curatata aceasta arie, trebuie protejata de uscaturi. Dar dupa cum vedeti, nu este nicio uscatura aici, sunt copaci de 50 de ani care au fost taiati fara nicio justificare. Eu nu vreau sa fac razboi nici cu locuitorii, o sa incercam sa rezolvam problema”, a declarat primarul comunei, Petru Antalut. Pentru localnici, acesta este un dezastru. Nici cel mai sarac om din sat nu ar indrazni sa taie un copac de acolo, chiar daca nu ar avea cu ce sa se incalzeasca in cea mai friguroasa iarna.

Semne de rascoala. Institutiile statului nu reactioneaza

Localnicii au facut si vor continua sa faca tot posibilul pentru a opri masacrul din padurea lui Alecsandri. Acestia au incercat pe toate caile sa transmita autoritatilor ce se intampla in comuna Mircesti. “Singura reactie pe care am primit-o a fost un numar de inregistrare de la Prefectura Iasi. De la celelalte institutii inca astept raspuns. Agentia pentru Protectia Mediului are o adresa de e-mail fictiva, la fel si Garda de Mediu. Ei nu pot sa primeasca plangerile care vin din partea populatiei. Mi se pare un lucru trist pentru Romania secolului XXI. Pana si copiii nostri plecati la munca in strainatate au amenintat ca vor veni cu prima ocazie acasa, iar daca situatia nu se rezolva, vor pune mana pe bata. Satenii vor sa salveze cu orice pret padurea”, a adaugat Ghilda Loghin.

Oamenii au amenintat ca vor face un lant uman in jurul arborilor pentru a opri taierile comandate de Ocolul Silvic Pascani. “Facem lant uman in jurul ei si nu ii lasam sa o taie. Copiii de la scoala au desenat un mesaj catre cei care au putere, au desenat un copacel si au scris ca nu sunt prea mici pentru a proteja padurea. Acolo il omagiem in fiecare an pe Alecsandri. Unde se va mai intampla acest lucru de acum incolo?”, a precizat Gilda Loghin, unul dintre cei mai activi protestatari, profesor la Scoala Vasile Alecsandri din Mircesti si consilier local.

Proprietatea oamenilor

Locuitorii comunei Mircesti sunt revoltati deoarece au acte care dovedesc faptul ca anumite parti din padure le apartin. Oamenii acuza ca Ocolul Silvic Pascani se opune retrocedarii tocmai pentru a taia padurea si a incasa bani dupa vanzarea lemnului. “Oamenii au acte, dar nu sunt lasati sa intre in padurea pe care au mostenit-o de la parinti. Nu au dreptul sa mearga in padure sa vada ce se intampla cu arborii lui. Si eu am un colt de padure, dar nu stiu ce se intampla cu padurea mea. E confiscata. Acum degeaba umblu cu o hartie ingalbenita dupa mine daca nu am drept de proprietate. Cineva a venit si si-a facut drept de proprietate pe padurea mea”, a declarat Petru Magdici, un cetatean care revendica o suprafata de 5 ari din padurea din Mircesti.

“Recoltarea celulozei”

Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat sa aduca la cunostinta autoritatilor competente ceea ce se intampla la Mircesti. Institutia care poate opri taierile ilegale de padure este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava (ITRSV). Recunoastem ca l-am sunat duminica cand seful bugetar al institutiei este liber si de aceea seful ITRSV, Daniel Constantin Coroama, a spus ca nu are ce sa faca deoarece este weekend. Ne intrebam ce se intampla daca niste smecheri se apuca intr-o zi de duminica si aduc cateva sute de drujbe sa taie o padure din Iasi, cum este cea din Bucium? Ne va raspunde domnul Coroama ca este duminica si este liber? “Azi e duminica si nu am pe cine sa sun in regim de urgenta”, a spus Coroama legat de situatia de la Mircesti.

Din punctul de vedere al Agentiei de Protectie a Mediului, institutia care supravegheaza zona, situatia nu este grava. Si Agentia de Protectie a Mediului a fost informata ca se taie doar niste plopi. “In acea zona este o arie protejata forestiera, Lunca Mircesti, care face parte dintr-o arie mai larga. In afara ariei, se fac niste taieri, intr-o zona cu plantatii de plopi. Taierile sunt facute pentru recoltarea celulozei”, a declarat Victor Bogdan Davideanu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi. Pana vor primi ajutorul autoritatilor, localnicii sunt dispusi sa stea de paza la marginea localitatii in fiecare zi si in fiecare noapte, pentru a opri masacrul din padurea copilariei lor.

sursa www.bzi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Sfințire la Biserica “Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Bursuc Deal

Ema Roman

Primăria Miroslovești reabilitează drumurile din comună cu peste 2 milioane de euro

Redacția

Valea Seacă: Noul primar și consilierii au depus jurământul

Redacția
Încarcă...