NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Mai multe şcoli din județ urmează să fie închise. Elevilor nu li se asigură microbuze

Mai multe şcoli din judeţ au cerut Inspectoratului comasarea cu alte unităţi, întrucât nu mai înde­plinesc condiţiile pentru a beneficia de personalitate juridică.

Astfel, există o solicitare de închidere a structurii Vlădnicuţ din comuna Vânători (Paşcani), unde învaţă doar nouă elevi. Primăria doreşte însă un microbuz, pentru a putea asigura transportul acestor copii la şcoala de centru. „Aşteptăm să vină microbuzele. Licitaţia era pe final, după cum ne-a spus ministrul Pri­copie la întâlnirea de săptămâna trecută. Procedura era consumată, deci urmează să vedem câte mic­robuze se vor acorda fiecărui ju­deţ. Noi vom lucra cu liste de priorităţi“, a precizat Camelia Ga­vrilă, inspector şcolar general. Mai puţin de 7 elevi frecventează cursurile la şcoala din Coasta Măgurii (comuna Balş), structura urmând să fie închisă. În Balş, în următorul an şcolar, sunt aşteptaţi 236 de elevi la şcoala de centru şi alţi 234 la cea din Boureni. De asemenea, urmea­ză să fie închisă unitatea cu personalitate juridică de la Boroşoaia – Plugari, unde sunt înscrişi 252 de elevi şi preşcolari, sub limita de 300, prevăzută de lege. „Personalitatea juridică asigură existenţa unui director care ne dă garanţia că avem un ochi supervizor. Dacă facem în fiecare comună doar o singură şcoală cu personalitate, cu un singur director, el nu poate fi în 10 structuri în acelaşi timp. Cu cât te depărtezi de centrul comu­nei, învăţământul nu mai are aceeaşi consistenţă. Am avizat pentru acest caz funcţia de director adjunct, pentru că 252 de elevi mi se pare un număr mare“, a punctat şefa IŞJ.

  

Începând cu următorul an şcolar, vor mai fi scoase din reţea structurile de tip grădiniţă din co­muna Cucuteni (localităţile Bărbă­teşti şi Băiceni), din cauza numărului mic de copii. O situaţie deo­sebită se înregistrează la Preven­toriul TBC Deleni, unde sunt şcolarizaţi 48 de elevi. Pentru anul următor, numărul de copii prognozat va fi şi mai mic, iar conducerea şcolii a solicitat închiderea preventoriului şi transferul elevilor la Şcoala Gimnazială din Deleni. „În mod tradiţional, Preventoriul şcolariza elevi cu probleme pulmonare, după remedierea acestora, dar cu o anumită fragilitate. De-a lungul timpului veneau copii cu prestaţii modeste şi diferite tipuri de dizabilităţi. Înainte de a da avizul închiderii, am solicitat un raport asupra gradului de sănătate al copiilor, pentru a ne asigura că a rămas doar termenul de «preventoriu» şi nu mai există populaţie şcolară care să fi avut TBC“, a declarat Camelia Gavrilă. De asemenea, a fost solictat un punct de vedere în scris al Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică. Schim­bări vor avea loc şi în municipiu, unde Grădiniţa cu program prelungit nr. 8 (7 grupe cu 177 de copii) se va uni cu Grădiniţa cu program normal nr. 20 (2 grupe cu 50 de copii), pentru a beneficia de personalitate ju­ridică. O altă modificare în reţeaua şcolară vizează Şcoala Gimnazială nr. 41 (Penitenciar), care va primi de anul viitor finanţare din partea Con­siliului Judeţean.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Întâlnirea tradițională a rugbyștilor din Pașcani

Diana Marcu

Liceul ”Miron Costin”-Școală Ambasador a Parlamentului European

Oana Cordoneanu

Curs festiv pentru liceenii de la Colegiul „Sadoveanu”! Şefa de promoţie – absolventă de Mate-Info cu media 9.98!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site