NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Magistrații Tribunalului Iași, ApaVital și ARSACIS spun în cor că singura soluție pentru ca legea să fie respectată, în privința redevenței, este ieșirea din asociație a municipiului Pașcani!

Procesul intentat de municipiul Pașcani împotriva ApaVital și ARSACIS, pentru plata redevenței la cuantumul legal prevăzut de lege, este în faza recursului la Curtea de Apel Iași. În prima instanță, municipalitatea a pierdut pe motiv că nu are calitate procesuală, magistrații nejudecând fondul litigiului.

 

La mijloc este o sumă, ajunsă acum la peste 4 milioane de lei, provenită din neplata redevenței de către ApaVital la valoarea de 1,9 milioane de lei, echivalentul tranșei anuale a împrumutului făcut la BEI, valoare prevăzută expres de lege, OUG 198/2005, ca obligație de plată, în cazul în care bunurile delegate au fost reabilitate prin împrumuturi.

„În cazul în care împrumutatul este unitatea administrativ-teritorială, redevența anuală va fi stabilită la un nivel care să acopere cel puțin serviciul datoriei publice pentru anul respectiv aferent împrumutului de cofinanțare contractat de unitatea administrativ-teritorială” se arată la lit. c), art.4 din OUG 198/2005.

Judecătorii Tribunalului Iași au considerat că legislativul local nu poate modifica, fără acordul celorlalți asociați din ARSACIS, contractul de delegare, în sensul modificării cuantumului redevenței. Magistrații au decis, în primă instanță, că dat fiind statul ARSACIS, consilierii locali pot aproba doar acte votate în ARSACIS.

În motivarea hotărârii judecătorești, neajunsă încă la consilierii locali, judecătorii Tribunalului Iași au concluzionat că singura modalitate de a intra în legalitate a municipiului Pașcani este: Consiliulul Local să emită o hotărâre prin care municipalitatea să iasă din ARSACIS.

„UAT Municipiul Pașcani poate dispune prin HCL doar în sensul validării hotărârilor luate de AGA ARSACIS, iar în situația în care aceste hotărâri ale AGA ARSACIS nu sunt în interesele sale, UAT Municipiul Pașcani poate dispune prin HCL în sensul retragerii din asociație”,este soluția judecătorilor pe acest litigiu.

ApaVital și ARSACIS au fost de acord cu cele hotărâte de magistrații Tribunalului Iași, și în întâmpinarea la recursul declarat de municipalitate, le-au transmis judecătorilor Curții de Apel Iași că dacă municipalitatea vrea să respecte legea, în sensul încasării redevenței la valoarea sa legală, trebuie să iasă din ARSACIS și să denunțe contractul de delegare. Avocații au folosit un termen foarte dur la adresa aleșilor locali care au votat aderarea la ARSACIS și delegarea serviciului de apă-canal către Apavital, calificând votul ca fiind o turpitudine, adică o faptă rușinoasă, josnică, mârșavă.

„Invocarea faptului că recurenta a aderat la un contract care conține clauze care contravin obligațiilor ce îi revin ei conform unor norme imperative, echivalează cu invocarea propriei turpitudini, aspect de asemenea sesizat și reținut în mod corect de instanța de fond, care a și opinat asupra soluției de intrare în legalitate, care nu este modificarea contractului fără acordul celorlalte uat-uri asociate, ci renunțarea la aderarea la contract și retragerea din asociație” au scris în întâmpinare avocații ApaVital S.A. și ARSACIS.

În cazul în care hotărârea Tribunalului Iași va fi menținută de Curtea de Apel Iași, consilierii locali care au votat aderarea la ARSACIS și delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital vor trebui să achite din buzunarul lor diferența de 4 milioane de lei, neachitată de operatorul ieșean municipalității în contul redevenței stabilite prin lege.

Și actualii consilier locali vor putea fi puși la plată, în cazul în care nu iau act de dispozitivul hotărârii judecătoreșit, în care se recomandă ieșirea din ARSACIS, dacă această asociație încalcă interesele municipalității.

 

 

Advertisements

Related posts

Primăria angajează expert pentru a verifica o investiţie de-a lui Crăciunescu

Răzvan Grecu

UPDATE: Fără apă, astăzi, la Pașcani, Sodomeni și Boșteni. Furnizarea va fi reluată în jurul orelor 19.00

Redacția

Întâlnire pentru creionarea strategiei de viitor a RAGCL Pașcani!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site