NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Legea antifumat: unde nu se va mai fuma, cine și cât dă amenzi și de când?

Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise intră în vigoare de joi, 17.03.2016. Astfel, începând cu această zi fumatul în spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, nu va mai fi permis.

 

Tot de săptămâna viitoare, fumatul va fi interzis complet în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă şi zonele de tranzit ale aeroporturilor internaţionale, unde se vor putea amenaja spații destinate fumatului cu respectarea unor condiții similare celor în vigoare la momentul actual pentru localuri.

  

Actul normativ interzice și folosirea țigărilor electronice în mijloacele de transport în comun.

Cine poate să fie amendat, cu cât și de către cine, dacă nu vor respecta legea?

Persoanele fizice, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Persoanele juridice care nu vor respecta reglementările cu privire la fumat vor primi amenzi în funcţie de la a câta abatere este, după cum urmează:

– la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
– la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
– la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către persoanele împuternicite de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, precum și de reprezentanţii poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Concret, potrivit actului normativ intrat în vigoare, de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se vor ocupa următoarele persoane:

– ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;
– ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;
– personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov;
– ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Intrare în vigoare

Vă reamintim că prevederile Legii nr. 15/2016 vor intra în vigoare pe 17 martie, şi nu cu o zi mai devreme, aşa cum mai multe publicaţii au anunţat. Astfel, începând cu această zi se aplică prevederile legale cu privire la fumat.

Sursa: oradeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Tânără care încerca să-şi apere mama, bătută de tatăl vitreg

Redacția

Un pumn în figură l-a băgat în spital pe un bătrân din Tătăruși

Răzvan Grecu

Concurs pentru șef de post în cinci comune din zona Pașcani

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site