NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Istoric din Republica Moldova: Foametea din 1946-1947 este o crimă împotriva umanității și nu are termen de prescripție / Cea mai gravă situație pe care a creat-o regimul totalitar comunist a fost în mediul rural

Societatea civilă și mediul academic trebuie să-și conjuge eforturile pentru a obține o justiție morală în privința victimelor foametei din 1946-1947. În timpul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, istoricul Lidia Pădureac spune că acțiunile autorităților regimului totalitar de atunci cad sub incidența legislației internaționale privind crimele împotriva umanității.

Doctorul în istorie spune că există dovezi clare că autoritățile din acea perioadă și-au înfometat deliberat poporul, omorând peste 200 de mii de oameni și torturând prin foamete alte câteva sute de mii de persoane care au fost afectate de malnutriție, notează IPN.

Potrivit istoricului Lidia Pădureac, ororile foametei din 1946-1947 au fost generate atât de seceta severă, cât și de acțiunile statului privind supra-colectarea produselor alimentare. Ea spune că recolta anului 46 ar fi fost suficientă pentru necesitățile de bază ale populației dacă nu ar fi existat politica statului de taxare exagerată a cetățenilor, în special a celor din mediul rural.

Advertisements

„Interviurile pe care le facem cu supraviețuitorii dărâmă mitul potrivit căruia foametea era provocată de secetă. Ei ne spun că aveau rezerve și ar fi rezistat, dar statul le-a luat tot. Cea mai gravă situație pe care a creat-o regimul totalitar comunist a fost în mediul rural,

Advertisements
  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Farmacie, prinsă că vindea soluţie de curăţare drept alcool sanitar

Redacția

Șeful unei clinici private susține că o rachetă a lovit o maternitate de lângă Kiev

Redacția

BREAKING Crucișătorul rusesc Moskva s-a scufundat, anunță Ministerul rus al Apărării

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site