RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Istoria bojdeucii din Țicău. Creangă a cumpărat-o cu 50 de galbeni austrieci

Bojdeuca din Țicău este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Creangă a trăit în bojdeucă timp de 18 ani.

 

  

 În această „bojdeucă de căsuță” a locuit Ion Creangă din 1872 până în decembrie 1889. Căsuța „cu trei odăi, coperită cu stuh, și în ogradă fântână” a fost construită în anul 1842 de către Constantin Vasiliu, ajungând apoi, de la proprietar la proprietar, la Maria Ștefăniu.

Aceasta, nelocuind-o, a închiriat-o familiei Vartic, iar la 10 iulie 1872, Ion Creangă împreună cu fiul său, Constantin, s-au mutat în bojdeucă, ocupând camera din dreapta.

În vara anului 1879, Ion Creangă a cumpărat bojdeuca printr-un Act de vecinică vânzare, de la Maria Ștefăniu (căsătorită Ciogole), pe 50 de galbeni austrieci, pe numele Tincăi Vartic, el semnând doar ca martor la tranzacție.

După moartea sa, în casă a rămas Tinca Vartic, femeia mai tânără cu vreo 15-16 ani decât el, care l-a îngrijit cu devotament și care a stat la căpătâiul său până în ultima clipă.

Acum, de Centenar, Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române, anual trecându-i pragul între 40.000 și 50.000 de vizitatori.

Aflați toată istoria căsuței de pe historia.ro.

Related posts

Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva (11-15 octombrie 2019)

Redacția

Părintele Ioan Dănilă: „Doamne, dacă mă ajuți să ajung preot, Îți voi ridica o biserică!” (Video)

Redacția

Slujbă de pomenire la mormintele părinților lui Mihail Sadoveanu

Teona Gherasim
Încarcă...