NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

IPJ: ATENŢIE LA PERSOANELE, CĂRORA LE PERMITEŢI ACCESUL ÎN LOCUINŢĂ

Unul dintre modurile de operare al hoţilor care fură din locuinţe este acela „prin ademenire”. Aceşti infractori, pe care noi îi denumim FALŞI VIZITATORI, acţionează   prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false şi încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingătoare şi insistente. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

 Un astfel de caz s-a petrecut  la data de 03.06.2014, când Poliţia municipiului Iaşi a fost sesizată de către M.  Maria, de 80 ani, din mun. Iaşi, despre faptul că în cursul aceleiaşi zile în jurul orei 12:00, a primit în locuinţă doi bărbaţi care s-au recomandat ca fiind reprezentanţi ai S.C. „Termoservice” S.A. Profitând de neatenţia bătrânei, i-au sustras din locuinţă 10.000 lei şi 1200 euro.
 În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, iar cercetările continuă pentru identificarea autorilor, tragerea acestora  la răspundere penală, precum şi pentru recuperarea prejudiciului.

  

Poliţiştii vă recomandă să verificaţi în prealabil, la Asociaţia de Proprietari, dacă astfel de angajaţi urmează să efectueze verificări la locuinţele din imobil. De asemenea, înainte de a permite accesul în locuinţă persoanelor străine care se recomandă a fi cerute legitimaţiile de serviciu.

Advertisements

* * *  ü Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate şi alte bunuri mici şi de valoare (telefoane, bijutierii)

 

ü Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile

 

ü Ce poveşti/metode folosesc infractorii pentru a pătrunde în locuinţa victimei

o    Metoda “E-ON” : infractorii pretind că sunt  reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, solicită accesul în locuinţă pentru verificări

o    Metoda “DETERGENTUL” : falşi vânzători care bat la uşa victimelor şi produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale   

o    Metoda “DERATIZARE” : sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă

o    Metoda “STRĂINUL” : infractorii motivează c ă nu sunt din localitate, spun că au o urgenţă medicală (de obicei spun că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română) şi nu au bani româneşti asupra lor solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare, spunând câ se vor întoarce.

o    Metoda “CERŞETORII” : persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii.

 

ü Cum acţionează după ce pătrund în locuinţă

Distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare   

o   Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau in bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camera

Advertisements

o   Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le găsesc pe holul apartamentului.

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Permisele care expiră în perioada stării de urgenţă vor fi considerate valabile

Redacția

Numarul accidentelor rutiere la nivelul județului Iași a crescut în 2019

Redacția

Un pășcănean s-a ales cu parbrizul spart de o pungă cu gunoi aruncată de la etaj

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site