NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Ion Moțatu, scrisoare deschisă: „De fapt, domnule Marius Pintilie, mai exact cum sunteți alături de cetățeni și cum îi ajutați?”

Ion Moțatu, unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai ApaVital, a postat astăzi pe Facebook o scrisoare deschisă adresată consilierului liberal Marius Pintilie. Demersul pășcăneanului vine după ce în emisiunea „În Obiectiv”, politicianul liberal a declarat că subiectul ApaVital este unul închis.

  

Moțatu s-a arătat deranjat de acest lucru, susținând că acest subiect este închis doar pentru Pintilie, în timp ce pentru pășcăneni este unul foarte deschis, în acest sens fiind pe rolul Tribunalului Iași un număr de patru procese ce au ca scop anularea hotărârilor ce  deleagă serviciul de apă-canal către operatorul ieșean.

În scrisoarea deschisă, președintele PNL Pașcani, Marius Pintilie este acuzat că a fraternizat cu pășcănenii, doar atunci când interesele sale economice au fost afectate de facturile pentru canalizarea apei pluviale.

„Momentul în care ați realizat că ApaVital nu e bună pentru Pașcani, a coincis cu momentul în care agenții economici au primit facturile pentru canalizarea apei pluviale. Abia atunci ați devenit militant anti ApaVital, când buzunarele dumneavoastră și ale prietenilor de afaceri au fost afectate, până atunci demersul dumneavoastră a fost să ne constituiți în Asociații de Proprietari, instituții în care pășcănenii nu au încredere. Și nici atunci domnule Marius Pintilie nu ați semnat pentru destituirea primarului Dumitru Pantazi.”

Advertisements

Moțatu i-a atras atenția politicianului că atunci când a avut nevoie de imagine a venit la mitinguri, însă când pășcănenilor li s-a luat dreptul legal de a manifesta în centrul orașului, nu a intervenit pentru ca legea să fie respectată.

„Domnule Pintilie, cetățenii v-au primit cu brațele deschise la mitinguri. Când ați luat cuvânt v-au aplaudat, însă când primarul Dumitru Pantazi a decis interzicerea mitingurilor în centrul orașului și ne-a trimis pe stadion sau în parcuri, încălcând grav legea, nu ați mai luat cuvântul , ați tăcut! La fel ați tăcut și atunci când colegul dumneavoastră liberal, Dorin Nichifor, a propus ca cetățenii și presa să nu mai aibă acces la ședințele comisiilor din cadrul Consiliului Local, pentru că astfel ar exista dovezi pentru procurori.”

Tot în scrisoare, Pintilie este acuzat că nu este cu nimic diferit față de actualul primar Dumitru Pantazi, având în opinia lui Moțatu aceeași lipsă de respect față de legile țării.

„Dumneavoastră spuneți că nu faceți plângeri și sesizări. Atunci nu sunteți un consilier care respectă legea, ci un tăinuitor și un complice la ilegalitățile comise. Și veți fi un primar  la fel ca cei care au fost până acum, pentru că din declarația dumneavoastră înțelegem că dacă o ilegalitate se produce sub ochii dumneavoastră, nu faceți nimic pentru că aveți principii. Iar greșit domnule Pintilie, principiile sunt chestiuni ce țin de persoana privată, când deveniți persoană publică singurele principii după care aveți voie și sunteți chiar obligat să vă ghidați sunt scrise în Constituție și în legile țării.”

Nici discursul de la începutul anului școlar nu a fost uitat de Moțatu, acesta atrăgându-i atenția consilierului liberal că prin cele spuse dovedește că ia atitudine doar împotriva pășcănenilor.

„De fapt, domnule Marius Pintilie, mai exact cum sunteți alături de cetățeni și cum îi ajutați de vreme ce, așa cum am arătat mai sus, nu interveniți atunci când legea este încălcată în mod flagrant. Dumneavoastră interveniți însă, spre surprinderea mea și a tuturor pășcănenilor, cred, tot împotriva oamenilor cu care vă declarați solidar. Îi certați că vin la deschiderea anului școlar, în loc să fie la muncă.”

 Vezi mai jos textul integral al scrisorii deschise adresate președintelul PNL Pașcani, Marius Pintilie.

Domnule consilier local, ultimele dumneavoastră declarații publice referitoare la atitudinea dumneavoastră față de subiectul ApaVital, m-au determinat să vă adresez această scrisoare deschisă.

 De mai bine de un an de zile de când a început această nebunie cu ApaVital, am fost implicat, alături de alți pășcăneni de bună credință, într-o luptă inegală atât cu administrația publică condusă de primarul Dumitru Pantazi, dar și cu puternicul operator de apă–canal din Iași. Deși, acțiunile noastre au fost acuzate de oficialii Primăriei și de o parte din presă că sunt susținute politic și că au un scop electoral, noi, cei din Grupul de Inițiativă Locală, am militat doar pentru problemele noastre: contracte individuale la apă și facturi fără pierderi.

Vă anunț pe această cale că deși pentru dumneavoastră subiectul ApaVital este închis, așa cum ați afirmat în două emisiuni televizate, noi luptăm în continuare: avem deja deschise 4 acțiuni la Tribunalul Iași prin care solicităm anularea hotărârilor pro ApaVital, în special a HCL 88/2015.

Domnule Pintilie, remarc cu tristețe că nu sunteți cu nimic mai diferit de primarul Dumitru Pantazi sau de consilierii PSD. V-am întrebat ieri când erați în direct la Actualitatea TV, dacă din punctul dumneavoastră de vedere HCL 88/2015, cea prin care practic se redelega serviciul de apă-canal către ApaVital, este legală. În loc să răspundeți la obiect, ați preferat să mă persiflați, cum bine a sesizat moderatorul, că „să-mi spună domnu` Moțatu, dacă cunosc articolul 7 din legea 27…”.

Nu știu dacă vă dați seama, domnule consilier, dar o asemenea replică prin care minimalizați importanța legilor sau a Constituției, după cum v-ați continuat alegația, mă duce cu gândul la consilierii PSD, la primarul Dumitru Pantazi și la prefectul județului Dan Cârlan, care rând pe rând au răspuns la fel ca dumneavoastră atunci când erau întrebați de legalitatea funcționării ApaVital la Pașcani.

„La Pașcani sunt unii cu Constituția într-o mână și sărăcia în cealaltă” a declarat, tot la tv, prefectul Dan Cârlan. Răspunsul dumneavoastă cum că Moțatu vă întreabă dacă sunt respectate prevederile legale sau Constituția când este adoptată o hotărâre de Consiliu Local, iar pe dumneavoastră nu vă interesează aceste lucru, ci doar dacă sunteți sau nu de acord cu acestea, este profund greșit și din același registru cu declarația de mai sus.

Domnule Pintilie, ca să ajungeți să fiți primar, să ne reprezentați, trebuie mai întâi să învățați că legea trebuie respectată și că nu este loc de tocmeală acolo unde este literă de lege. Sunteți consilier local, și reprezentați cel puțin 1.200 de pășcăneni, cât a fost pragul de intrare în legislativul local. Acest lucru pe lângă beneficii, aduce și obligații, responsabilități. Este de datoria dumneavoastră ca atunci când sesizați că un act administrativ se emite cu încălcarea legilor țării să interveniți și să sesizați instituțiile abilitate ce pot corecta aceste abateri.

Dumneavoastră spuneți că nu faceți plângeri și sesizări. Atunci nu sunteți un consilier care respectă legea, ci un tăinuitor și un complice la ilegalitățile comise. Și veți fi un primar  la fel ca cei care au fost până acum, pentru că din declarația dumneavostră înțelegem că dacă o ilegalitate se produce sub ochii dumneavostă, nu faceți nimic pentru că aveți principii. Iar greșit domnule Pintilie, principiile sunt chestiuni ce țin de persoana privată, când deveniți persoană publică singurele principii după care aveți voie și sunteți chiar obligat să vă ghidați sunt scrise în Constituție și în legile țării.

Vă readuc aminte că întreg scandalul cu ApaVital provine și din votul dumneavoastră. V-a trebuit mult timp până să vă convingeți că ApaVital e ceva greșit. Ați venit la strângerea de semnături ca să arătați că aveți curaj să fiți în mijlocul cetățenilor. Nu ați avut însă curaj să semnați pe listele întocmite împotriva ApaVital și nici pe cele pentru demiterea primarului și Consiliului Local. Însă acum spuneți că sunteți aproape de cetățeni, dar nu sunteți!

Vă explic și de ce domnule Pintilie. Momentul în care ați realizat că ApaVital nu e bună pentru Pașcani, a coincis cu momentul în care agenții economici au primit facturile pentru canalizarea apei pluviale. Abia atunci ați devenit militant anti ApaVital, când buzunarele dumneavoastră și ale prietenilor de afaceri au fost afectate, până atunci demersul dumneavostră a fost să ne constituiți în Asociații de Proprietari, instituție în care pășcănenii nu au încredere. Și nici atunci domnule Marius Pintilie nu ați semnat pentru destituirea primarului Dumitru Pantazi.

În tot acest timp, pășcănenii cu care sunteți solidari, erau anchetați la Poliție pentru că ar fi semnat în fals acele liste. Nici atunci nu ați luat atitudine. Nu v-a interesat cât de legal a fost ca acele liste să ajungă la primarul Dumitru Pantazi, deși conform legii ele trebuiau să stea la secretarul Consiliului Local. Un principiu simplu al separației puterilor în stat statuat în Constituție.

Nici când hotărârile de Consiliu Local, 161 și 162 din 2014, adoptate la inițiativa a 3.089 de pășcăneni, nu au fost puse în aplicare nu v-a interesat. Ați abordat subiectul în câteva ședințe de Consiliu Local, ca să vă imortalizeze camerele că sunteți de partea poporului, însă nu ați sesizat Prefectura sau Procuratura că primarul Dumitru Pantazi face un abuz în serviciu.

Ajung acum și la HCL 88 din 2015, despre care dumneavoastră ați spus că nu vă interesează dacă este legală sau nu, deoarece oricum nu sunteți de acord cu ea. Domnule Pintilie, acea hotărâre a fost adoptată prin falsificarea procesului verbal al comisiei juridice. Președintele acestei comisii, domnul Bogdan Alexa, a citit trunchiat ultimul amendament al hotărârii, eliminând voit termenul și condițiile de intrare în vigoare a acestei hotărâri. A scris presa, am spus și eu în Consiliu Local, dar dumneavoastră nu ați auzit, pentru că în realitate nu sunteți cu cetățenii decât de fațadă. Dacă erați, sesizați prefectul!

Domnule Pintilie, cetățenii v-au primit cu brațele deschise la mitinguri. Când ați luat cuvânt v-au aplaudat, însă când primarul Dumitru Pantazi a decis interzicerea mitingurilor în centrul orașului și ne-a trimis pe stadion sau în parcuri, încălcând grav legea, nu ați mai luat cuvântul , ați tăcut! La fel ați tăcut și atunci când colegul dumneavostră liberal, Dorin Nechifor, a propus ca cetățenii și presa să nu mai aibă acces la ședințele comisiilor din cadrul Consiliului Local, pentru că astfel ar exista dovezi pentru procurori.

Tot în tăcere ați rămas și atunci când doamna Adriana Dondaș, președinte de ședință a CL, a redus la tăcere pe orice cetățean ce dorea să-și exprime opinia în plen. Nu v-a deranjat, nu ați comentat!

De fapt, domnul Marius Pintilie, mai exact cum sunteți alături de cetățeni și cum îi ajutați de vreme ce, așa cum am arăt mai sus, nu interveniți atunci când legea este încălcată în mod flagrant. Dumneavoastră interveniți însă, spre surprinderea mea și a tuturor pășcănenilor, cred, tot împotriva oamenilor cu care vă declarați solidar. Îi certați că vin la deschiderea anului școlar, în loc să fie la muncă.

În încheiere, domnule Marius Pintilie, sper ca aceste rânduri să fie citite și de ceilalți aleși locali, pentru că multe dintre cele de aici se potrivesc foarte bine și lor, iar respectare legilor să devină principalul scop al actului administrativ. Vă asigur că dacă eu la vârsta și pregătirea pe care o am, reușesc să mă documentez cu ajutorul internetului, fiecare dintre noi o poate face, astfel că atunci când Moțatu întreabă de un articol de lege să nu mai fie luat în râs, ci să i se ofere o explicație într-un mod civilizat și argumentat.

Cu stimă,

Advertisements

Ion Moțatu

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Legea Interoperabilităţii, pentru „eliminarea dosarului cu șină”, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu o zi înainte de termenul din PNRR

Redacția

“Ghini-i stă primarului” din Moțca, subiect de miștouri la “Apropo Tv” (VIDEO)

Marius Parteni

Rocada directorilor de la PSA a eșuat: Dorința primarului de a-l schimba pe Prisecaru se lovește de votul PSD dat în 2009

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site